September 2020                                                            IZVORNA STRAN

 

REVOLUCIONARKA

Clara Zetkin, Nadezda Krupskaja, Constance Markievicz, Rosa Luxemburg, Ivana Orleanska -  ne - nobena od teh. Danes bom napisal zgodbo o tisti ženski, ki je vzela norca za moža. ( Se ilegalno šepeta, da je kar nekaj takih.)  To je moja žena Anka Kolenc (prej. Bezjak), ki je bila 15. septembra mlada natančno 70 let. Res je, žal tokrat ne morem zamolčati krute resnice.

Ne vem, če ste vedeli, da je Štajerka iz totega Maribora, a da je strup v majhnih flaškah - gotovo. Sem se takoj zaljubil vanjo in zdaj sem na varnem.

Včasih sta bila na Vačah samo dva telefona (pošta in pri poštarju doma). V naslednji fazi jih je bilo že deset, potem dvajset – potem pa leta 1983 akcija: samoprispevek – telefon  v vsako hišo. Vsak (kdor je pač hotel telefon) je prispeval svoj denar, kopal jame za drogove, odstopil zemljišče za telefonski vod, itd. Iz  nabranega denarja se je plačalo delo delavcem, ki so napeljevali telefonsko žico in vse, kar je bilo potrebno za delovanje telefona. Seveda delavcem še na kraj pameti ni padlo, da bi podpisali, da so denar na črno prejeli. Tako se je takrat gradilo v naši in drugih KS in občinah. Marsikateri politični veljak je dobil za akcijo – telefon v vsako hišo - visoko politično priznanje. Na Vačah pa je vodila akcijo tajnica KS - Anka Kolenc. Ker ni bila političarka in ker je uporniško razkrinkavala manipulacije takratnega delegatskega sistema, so jo prijavili. Inšpekcija je ugotovila, da nima denarja, ki ga je pobrala od krajanov (ker ga je pač dala delavcem za telefone) in osumljena ter obtožena je bila grabeža. Potem smo 7 let hodili z malimi otroki na sodišče in plačevali svojega advokata. Dokler se ni Anka ujezila, da ne bo več plačevala advokata in naj kar zgine. Rekla je, da ne bo več prišla na sodišče, naj jo takoj zaprejo, če je česa kriva. Ona takega sodišča sploh ne priznava. Sledila je oprostilna sodba in po tem času so oblastniki počasi začeli pozabljati, da so jo proglasili za moralno politično oporečno državljanko SFRJ. Ker ni dobila potrdila o nekaznovanju, bi lahko opravljala samo službo za tekočim trakom ali kot čistilka,… in zaradi privzgojenega občutka za dolžnost in čast je – da ne bi metala slabe luči na organizacije, v katerih je sodelovala - odložila vse prostovoljske funkcije, ki jih je opravljala, dokler ni dosegla oprostitve.  Odločila se je, da bo ostala doma in se z vsem, kar je znala – posvetila najinim otrokom. Učenje z doživljanjem umetnosti, ki jo je spremljalo iz otroštva, je tako pripeljalo do gledališča – DGK. Kjer bog zapre vrata, odpre vsa okna …

Je pa nikoli ne bo izučilo! Še vedno HOČE, DA SE DELA ZA SRČNI NAPREDEK VSEH in spet jih bo fasala.  Nikoli ne bo nikomur lezla v rit. Ljubim jo!

Sklenil sem, na prošnjo knjižnice v Litiji, da izpolnim vprašalnik za spletni biografski leksikon osrednje Slovenije. Zdaj lahko preverite, če je že del tega leksikona. Tam boste izvedeli še vse ostalo!

Zvonček Norček,    ki nas imam rad, a ženko še vedno ljubim! Res mi je lepo in upam, da Vam tudi!

Prilagam eno sliko. Drugače pa ste jo itak lahko občudovali, ko je mešetarila s tistimi kunci v nadaljevanki - Naš vsakdanji kruhek.