Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) november 2015                                                         IZVORNA STRAN

 

 

GOZDNA SAMOTA

Če boste Občana dobili pred 22. novembrom, bo to napoved dogodka, če bo pa prišel kasneje, potem bo to le še zgodovina. Ampak nikoli ni prepozno in nič se ne ve.   

 

22. oktobra zvečer se je zgodil v veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet  Evroradijski koncert Severni sij. Med drugimi skladbami skladateljev romantike (predvsem nordijskih) je Zbor Slovenske filharmonije in Simfonični orkester RTV Slovenije pod vodstvom simpatične, odločne in ekstravagantne mlade dirigentke Martine Batič (Sl. 1)  brezhibno in čustveno izvedel tudi diplomsko delo prvega slovenskega skladatelja, ki je slovensko glasbo iz čitalništva postavil na svetovni nivo. Se ve – to je bil Vačan Anton Lajovic (sl.2  kot študent na Dunaju). Diplomiral je z odličnim uspehom leta 1902, na Dunaju, pri skladatelju Robertu Fuchsu, s kantato za troglasen ženski zbor in simfonični orkester - GOZDNA SAMOTA.

Več kot sreča je, da bo natančno čez mesec dni ponovitev skladbe na Vačah, v nedeljo, 22. novembra, v dvorani naše šole, ob 15.00. Naš prevoznik Drago Kovič iz Jesenj bo glasbenike pripeljal na Vače. Morda ne bodo v polni zasedbi, toda te priložnosti ne bom zamudil. Hvala vodstvu naše šole, da se bo dogodek zgodil v dvorani, ki bo s svojo kapaciteto in akustiko to omogočala.

Po čudovitem uvodu, se bodo predstavili s svojimi prvimi skladbami še mladi skladatelji, tako kot je bil mlad Anton Lajovic (Sl.2), ko je napisal GOZDNO SAMOTO. Več na:   http://www.vace.si/sporedi vseh lajovicevih popoldnevov.htm

V nedeljo pred sv. Andrejem, 29. novembra od 8.00 do 13.00, pa bo na Vačah Andrejev sejem, na katerem se bomo prav vsi: vrtec, šola, žene in dekleta, … predstavili s svojimi izdelki.

S seboj bom imel tudi posnetek GOZDNE SAMOTE iz 13. Lajovčega popoldneva in s koncerta v dvorani konservatorija. Sem rekel: nikoli ni prepozno.

Hvala tudi umetniškemu vodju Lajovčevih popoldnevov Dominiku Jakšiču za čudovite glasbene užitke.

Rad nas imam, a ob glasbi še rajši!  Zvonček Norček