Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) julij  2015

AVSTRIJSKO-SLOVENSKO  PRIJATELJSTVO

 

Danes bom na začetku napisal nekaj žalostnega in na zaključku nekaj veselega.

V Gradcu je 3. julija umrla mag. Ivanka Gruber, ena od ustanoviteljic in od vsega začetka predsednica društva Avstrijsko-slovensko prijateljstvo, Gradec. Neskončno marljiva, srčna, iniciativna in vedno pripravljena na sodelovanje, je skozi skoraj četrt stoletja spletla številne vezi med Gradcem in Mariborom, GEOSS-om in drugod po Sloveniji in Avstriji. Spoznali smo jo, ko je njihovo društvo k nam prišlo na izlet in so bili navdušeni nad našim doživetim vodenjem, ker so še globlje začutili slovenstvo in mednarodno prijateljstvo. Ko smo ji predlagali sodelovanje v projektu Mednarodni dan prijateljstva v zavezništvu – Vranov let v svobodo, je bila prva, ki ni skrivala navdušenja in je v Štajerski deželni knjižnici, v Gradcu, s prijatelji pripravila v mesecu maju 2013 ganljiv in srčen sprejem na najvišji ravni, kar si lahko poiščete na spletnih straneh: http://www.vranovlet.si/ . Vsako leto smo se udeležili gala plesa ob praznovanju novega leta, v Gradcu, kjer smo prijateljevali dolgo v noč in spoznavali nove prijatelje slovenske, avstrijske in drugih narodnosti.

Locutio – prva slovenska literarna  on–line revija, katere urednik je Marjan Pungartnik, pogosto v svojih prispevkih govori o kulturnih in povezovalnih prireditvah in vlogi Ivanke Gruber pri vsem tem. Za svojo prizadevnost in srčnost je dobila številna najvišja državna in mednarodna priznanja. Od nje smo se poslovili 13. julija v Gradcu.

 

In obljubljeni vedri del zgodbe: Poznali in družili smo se s čudovito osebo, katere prisotnost nas je osrečevala. Hvala za to srečo!

 

Imejmo se radi in pokažimo to drug drugemu in sebi, predno nas objame groba hlad!               

 

Zvonček Norček

 

 

 

 

 

Na desni je Ivanka, v ospredju je moja žena Anka

 in v ozadju Ivankin mož in oboževalec  Ludwig.