Objavljeno v Občanu – glasilu občine Litija v januarju 2014-01-23

 IZVORNA STRAN

 

 

 

KONJENIKI

 

Na prvi sliki je natančno takšen konjenik, kot je upodobljen na situli z Vač. Na drugi sliki je silhueta konjenika s potnega lista. (Silhuete konjenika  so tudi na naših osebnih izkaznicah. Poglejte kar tja!)

 

Na tretji sliki je spominek – približno 5 cm visok kipec, ki ga je možno kupiti v Narodnem muzeju v Ljubljani. Če bi imel denar, bi kupil še večji kipec (ki je visok nad 10 cm – 68,57€). Uganite avtorja!  

Skulpturo je oblikoval Boštjan Štine. Njegov oče je tudi kipar – Bojan Štine, ki je ima svoj dom in atelje  na Javorju (Šmartno pri Litiji). Kdo ne pozna čudovitih kipov konj, v katere je kipar zaljubljen?! Pravkar pa je izdelal kar nekaj doprsnih kipov za Semič, itd. Tudi njegov drugi sin, Matjaž, kipari in lani, od 2.- 30. oktobra, so imeli vsi trije razstavo v Mestni hiši v Ljubljani. Med eksponati je bilo veliko takih, ki so bili tematsko povezani z najimenitnejšo arheološko najdbo v Sloveniji - s situlo z Vač. Poiščite stik z njimi! Res so face.

 

Zadnji konjenik je na spomeniku Rodoljubu na GEOSS-u, kjer neoborožen jaha v večni mir.

 

V nedeljo, 2. februarja, pa Vas ob 1330 uri vabim na GEOSS, kjer bomo ob nastopu Družinskega gledališča Kolenc in zunanjih izvajalcev na Kulturnem prazniku  prisluhnili tudi združenim pevskim zborom od Litije do Dola (približno 200 pevcev). Slavnostni govornik pa bo predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije - Jože Osterman!

 

Rad nas imam!  Zvonček Norček