Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) junij  2015

KOZJI PASTIR SREDI VAČ!

Ko se pelješ skozi Vače, zagledaš, kako v vrsti kozice prečkajo cesto! Stopiš na zavoro in zagledaš še pastirja, ki za kozami stopa sklonjen, z nahrbtnikom, palico in klobukom. Je to mogoče!?  V dobi računalnikov – pravi pastir z Gasparijeve razglednice (sl.1)?! To, da srečaš človeka s psi na vrvici, ni nič posebnega, ampak to …! Potem stopiš iz avtomobila in v pastirju prepoznaš Zvončka norčka. Vprašal sem ga, če na njegovi kmetiji ni trave, da žene koze na pašo?

To se mi je večkrat zgodilo in zato bom kar tu odgovoril! 

Družinsko gledališče Kolenc ima maja in junija veliko zabavnih dogodkov. Iz cele Slovenije prihajajo sem šolski in vrtčevski otroci na PASTIRSKI DAN in na druge dogodivščine. Skoraj tako je napeto, kot decembra, ko spremljamo dobre može. Kakšen dan gostimo kar tri avtobuse mladih pastircev, ki še bolj navdušeni odidejo, kot so prišli.

Spoznajo življenje pastircev v železni dobi, ko jih palček v sušilnici lanu (sl.2) vzpodbudi, da rešijo detektivsko nalogo na spomeniku - situli na Kleniku. Božajo kače, krastače, močerade, miške, ščurke, ježe (sl. 3) … živali – pač živali, ki so jih pastirci srečevali v naravi.

Kurimo ogenj na jasi sredi gozda, pečemo jabolka, v culi dobimo pastirsko malico, se igramo pastirske igre, pojemo pastirske pesmi. Brez pravega pastirca s kozami pač ne gre (sl. 4), če naj bo to pravi pastirski dan! Krmijo kozice z vejami in ugotavljajo, katero grmovje najraje jedo, jih molzejo in mleko lahko tudi poskusijo. Fotosafari navdušuje učitelje in učence. Fotografije potem objavijo na spletnih straneh svoje šole. Naučijo se najpomembnejšo stvar na svetu.

To je – se ve – čarovnija, pri kateri se izpolnijo vse želje (http://www.vace.si/NOVO2007.htm). Od kar so na Vačah – oziroma na Slivni – izračunali središče Slovenije, pri nas ne moreš mimo nje!

Zato kozice s pastircem vsak dan pridemo na Vače na PASTIRSKI DAN.

Rad imam to pastirsko življenje in vse nas!

                                                                                         Zvonček norček