ZDRAVILNA ZELIŠČA ZA KVALITETNEJŠE IN ZDRAVO  ŽIVLJENJE

 

V Društvu žena in deklet Vače svojo skrb, občudovanje  in izobraževanje posvečajo tako kulturni kot naravni dediščini. Zato se pod vodstvom ge. Stanke Pečarič  še naprej izobražujejo na področju vzgoje in uporabe zdravilnih zelišč. Tokrat jih je pot vodila na izobraževalno srečanje  z naslovom »Darovi narave«, ki ga  je izvedla ga. Jožica Bajc – Pivec, ki živi in dela na domačiji Pivec v Vratih.

Kar 27 članic in članov Društva žena in deklet se je 8. oktobra 2011 odpravilo na Domačijo Pivec v Vratih, kjer so imele v novo pripravljenih prostorih domačije Pivec 1. zeliščarsko delavnico. Ga. Jožica je članicam iz svojih bogatih izkušenj (nekaj teh je dobila tudi s sodelovanjem z go. Stanko Pečarič) pripravila odlično predavanje o zdravilnih zeliščih, ki se je nanašalo tako na naš splošni odnos do narave in  zdravilnih rastlin -  kot na nabiranje, sušenje in shranjevanje le-teh. 

Glavna tema predavanja je bila domača zeliščna lekarna, kakršno naj bi imelo vsako gospodinjstvo, ki naj bi vsebovala najrazličnejše pripravke iz zdravilnih zelišč, in sicer od čajev, tinktur, zeliščnih oljnih izvlečkov, svežih sokov, sirupov, obkladkov, inhalacij do najrazličnejših zeliščnih mazil. Na koncu so bile udeleženke seznanjene tudi z dobrimi starimi recepti. Vse predstavljeno znanje je ga. Bajc tudi praktično pokazala, ob pomoči ge. Stanke Pečarič  in drugih avtorjev pa tudi opisala v obsežni skripti, ki jo je vsaka od  udeleženk dobila kot delovno gradivo delavnice.

Nekaj zdravilnih in domačih dobrot  je bilo na voljo tudi za pokušino: domači aperitiv, nesladkan domači čajček, domači grozdni sok in domačo zdravilno šmarnico.

Ga. Bajc je predavanje obogatila z ogledom prostorov za shranjevanje zelišč, vinske kleti in zanimive  sušilnice za zelišča nad kmečko pečjo.

Za kosilo je bil golaž z domačim kruhom, potem pa  je zapela harmonika, ob kateri se je izkazal predavateljičin tehnični sodelavec in soprog Nejc, ki je udeleženke delavnice vzpodbudil, da so ob njem zaigrale tudi z domačimi instrumenti: perilnikom, bobni, grabljami, klepavnikom …. zraven pa tudi zapele in zaplesale. Pa ne samo to:  v veselem vzdušju je z igranjem na harmoniko navdušil tudi g. Ivan Blažič, ki je delavnico obiskal skupaj s članicami Društva žena in deklet Vače in ki tudi sicer velikokrat preseneča z obvladovanjem znanj in veščin, za katere večina misli, da so predvsem ženske.

Okoli 14. ure je bila izobraževalna delavnica Darovi narave z vedrim zaključkom končana, članice in člani Društva žena in deklet Vače pa so si bili  edini, da je bila nepozabna. Zahvalili so se ge. Stanki Pečarič za odlično idejo in bili soglasni: Srečanje  na Kmetiji Pivec  bo najbrž kdaj treba še nujno nadaljevati!

 

                                                      Anka Kolenc