… Vse pa spremljajo opisi v slovenščini in angleščini! ( Pokličite na 01 8976 680, ali 041 895 852 – pa se bomo zmenili, kdaj se lahko o tem poučite tudi vi!)

 

Skupaj z Dr. Vojko Cestnik in drugimi člani Strokovnega centra GEOSS pa izbiramo v bližini lokacijo, kjer bi zares postavili gradišče (sl.6) in živeli ta čas. To je naš izziv! Se že veselim! Če me boste obiskali, vam bom v situli skuhal okusno železnodobno čorbico!

 

Za ta čas, ko še ne znamo živeti tako, kot so živeli v halštatu, pa predlagam krizno terapijo: Poglejmo sočloveka v oči, objemimo ga in mu povejmo, da ga imamo radi, saj smo konec koncev vsi v isti godlji!      

                        

                                                               Z ljubeznijo do vsega: Zvonček Norček

 

 

Akvarel – rekonstrukcija naselja je vzeta iz ene od tabel na Arheološki poti Vače (APV).

Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) maj, 2013

 

IZVORNA STRAN

REŠITEV IZ BREZIZHODNE SITUACIJE ALI

 

ŽELEZNA DOBA.

 

Ni šala! V železni dobi ni bilo denarja in torej do finančne krize sploh ni moglo priti. Ker ni bilo elektrike, nafte, avtomobilov, facebooka, španskih nadaljevank, itd., ljudje nismo mogli biti zasvojeni s pridobitvami sedanje civilizacije.

 

V MUZEJU na Vačah je - poleg geološke zbirke, zbirke o znamenitih Vačanih, o zgodovini GEOSSa - tudi prostor (sl.1), kjer bomo najbolj nazorno izvedeli, kako živeti po vzoru naših davnih prednikov izpred 2500 let.

 

 

Spoznali bomo kulturne rastline (sl.2), ki so jih gojili, domače živali (sl.3), oblačila na simpatičnih manekenkah (sl.4), domove naših prednikov (sl.5),Spoznali bomo kulturne rastline (sl.2), ki so jih gojili, domače živali (sl.3), oblačila na simpatičnih manekenkah (sl.4), domove naših prednikov (sl.5),Maketo železnodobne hiše je izdelal Miha Halič.