Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) september, 2014

   IZVORNA STRAN

 

ZMAGOVALEC NAD HITLERJEM - BOSANSKI BRDSKI KONJ

 

To je konj, ki je bil med drugo vojno nesporno na pravi strani. Niso ga uporabljali Nemci, četniki, ustaši, domobranci in druge kvizlinške vojske, ki so se povezovale z okupatorji (kot so - Nemci, Italijani, Madžari). To je bil majhen, trdoživ, vztrajen, ljubeč, družaben konjiček, ki je - skupaj s partizani - odšel v hosto in nosil orožje, ranjence, ... Prva uradna zavezniška enota, ki je napadla ozemlje Tretjega rajha – Štirinajsta divizija – je imela v svojem sestavu morda 120 konj in mul, ki so se nekako na poti izgubile.

 

V litijski knjižnici lahko dobite knjigo o poti Štirinajste divizije (avtor je Litjan - Vili Kos), ki je opremljena s karto na vsaki drugi strani, da se lahko sami podate na to pot (sl.1). Knjigo lahko kupite pri Družinskem gledališču Kolenc.

Ti konji so bili pomemben sestavni del Jugoslovanske narodne armije. Toda, ko je le-ta razpadla in ko je delo na kmetiji prevzela mehanizacija, je ta konj skoraj izumrl. Med tistimi ljubitelji konj, ki so to opazili, je bil tudi Anton Dolinšek, ki je - iz ljubezni do majhnega zvestega konjička - prodal svojo firmo v Zagorju in se odslej ukvarja samo z vzrejo bosanskih brdskih konj - http://www.bosanskikonj.si. Z genetsko analizo so ugotovili, da vsebuje gene tarpana in arabskega konja. To je torej, po starosti in stasu, pasma konj s situle z Vač.

 

Enega konjička mi je Anton podaril (sl.2) in morda je to začetek ilirske, halštatske, železnodobne konjenice.

Naša arheologinja dr. Vojka Cestnik, komaj čaka, da se konjenica razvije in izuri, kajti železnodobni konjenik s situle, ki ga imate v zeleni barvi na osebni izkaznici, jaha brez sedla. Narediti pa je potrebno še bojni voz in kočijo – tako, kot je na situli z Vač. Šele potem bomo lahko sodelovali na arheološkem pohodu.

V soboto, 28. septembra, bo že peti Arheološki pohod (tokrat še brez konjenikov.),  s sledečim programom:

10.00 Sprejem v Domu GEOSS - Muzeju Petra Svetika

11.00  Pričetek pohoda Po poti velikega kneza z Vač

Tema pohoda: Grob dame s figuricami

16.00  Predviden zaključek pohoda in pogostitev

Se vidimo! Sebe, Vas in tudi konje imam rad!   Zvonček Norček