Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  avgust 2018                      IZVORNA STRAN

 

BOGKOV KOT

NOSTALGIJA DOMA : velika javorjeva miza v kotu, krog nje lesena klop, mala okna v debeli steni in bogkov kot nad mizo. Na nepokriti mizi velika skleda dišečih … (Naj ostane skrivnost) in lesene žlice, ki vabijo kmečko družino k molitvi in na kosilo.

To in še več domačih prijetnosti boste doživeli, če boste prišli v nedeljo, 26. avgusta, že dopoldan na Vače, kjer vas bodo domače ženice in deklice razvajale s prijaznostjo, pridnostjo, s hrano in pijačo pa še s čim drugim. Popoldne in zvečer bomo pa zaplesali ob domači živi glasbi.

Naslov letošnjega (že 26. po vrsti) Vaškega dne je »Sreča sveta – biva doma«, v okviru tega pa je glavna tema - bogkov kot, za katerega so bile vedno pri hiši zadolžena dekleta. Poskrbela so za sveže rože, pozimi pa za rože iz krep papirja ali suhe rože.  Poličko so okrasile s prtom, na katerem je bil krščanski simbol (božje jagnje, IHTS,…) ali kakšen napis npr. Ljubi mož ostani doma, drugače si izberem drugega, … Zato bodo na razstavi poleg raznovrstne hrane tudi prtički.

Zadolžen sem za to, da grem po domačijah in fotografiram bogkove kote in da zvem čim več, tudi zgodbice na to temo, da bi tako nastala razstava in strokoven zapis, ki ga bosta oblikovala dr. Vito Hazler in moja ljubica Anka. Zelo bi bil vesel, če me pokličete (041 896 632 ali 8976 680),da se časovno uskladimo.

Da ni bilo potrebno ob Veliki noči tako daleč v farno cerkev nositi k žegnu, je bil običaj, da so se bolj oddaljeni vaščani skupaj z župnikom dobili pod bogkovim kotom v eni od domačij. Tako so se v Boltiji dobivali pri Planinšek (kjer imajo zelo star izrezljan bogkov kot in ne pomnijo njegovega nastanka); pri Hribar so pa pripravili prigrizek in povabili sosede na druženje – o, kako lepo. 

Saj to je noro, kako rad imam Vače in ljudi!  Pa seveda tudi tebe, ki si ravnokar prebral mojo kolumno! Bogu hvala, ker smo!                                                       Zvonček Norček

Več o vsem pa v nedeljo na Vačah.