Objavljeno v mesečniku občine Litija – Občan, maja 2012, št. 5, leto 14

 

 

NAŠE SANJE                                                                               IZVORNA STRAN

ŽIVLJENJE BREZ POLOŽNIC

 

»Ni mogoče,«  boste rekli.  

Poznam ga. Imenuje se Danilo Bobek (sl.1) z Vovš. Verjetno je eden najbogatejših Slovencev, ker nima pufa! Ima pa tudi nekaj zemlje.

Obdeluje njivo, na kateri pridela krompir, solato, fižol, paradižnik, … (sl.4)., če mu pridelka ne poje divjad.

 

Hišico z enim samim prostorom (približno 3,5m x 3,5m), z enimi vrati in enim oknom, mu je zgradila občina, ker se mu  stara, lesena in ometana hišica podira (sl.2).

Ker nova hišica ni imela dimnika, je sam napeljal dimne cevi iz svoje peči na drva kar skozi steno. Ima socialno podporo, in sicer 45 € na mesec.  Ni priklopljen na električno omrežje, ker mu akumulator polni sončna celica. Tako lahko posluša radio, prižge luč, gleda televizijo ali polni svoj mobilni telefon (čeprav tam ni signala).  Vodo dobi iz bližnjega izvira. Stranišče »na štrbunk« si je sam zgradil ob novi hiši (sl.3).

Med gradnjo nove hišice je stanoval v Litiji, v nekem bloku in počutil se je zelo utesnjenega, kot bi bil v zaporu, zaprt v škatlici vžigalic. Zdaj je srečen, ker živi na svojem – svobodno, v naravi, daleč stran od ponorelega sveta, v samoti in od prvega soseda je oddaljen kakšen kilometer. Recesije, finančne in naše vsestranske krize sploh ne občuti. Morda je njegov način življenja v teh težkih časih recept za srečno in sigurno prihodnost (sl.5) – vendar le za tiste, ki lahko to prenesemo.

Če ne, pa nam ostane še sedma - zadnja možnost!

Pojdimo na tridnevno šolanje  Kako preživeti v naravi! (brez elektrike, brez nafte, brez telefona, brez smetarjev, brez neštetih obveznih položnic, brez stresa,  brez trgovine in denarja, brez interneta, ..), z obilo zabave, igrivosti in dobre volje, za katero bodo stalno skrbeli animatorji in igralci Družinskega gledališča Kolenc.

Več na: http://www.druzinsko-gledalisce-kolenc.si/page/

 ali tel: 01 8976 680, 041 896 632.

 

Rad nas imam!  Zvonček Norček

 

Na zgornji sliki – kmetija Zapece – spomladi ob cvetenju narcis, kjer se bo dogajalo zabavno šolanje ali počitnice