ČLAN DRUŠTVA GEOSS

Društvo za razvoj in varovanja GEOSS-a je strokovna domoznanska in zdravo domoljubna organizacija, ki goji in širi domoljubje in zavest lastne narodnosti in državnosti, kot jo prepoznavamo iz Zdravljice. Osnovna misel iz nje je lastnost slovenstva in naših prednikov, s katero nas Prešeren spominja na začetke slovenske demokracije: naj »v srcu mislimo«. Iz te osnove je Društvo GEOSS šola zavedanja svoje narodnosti in državljanstva, ki svoj program izvaja z osebnim, narodnim in mednarodnim delovanjem (glej spletno stran Srce Evrope, He-art).  Zato je Društvo upravičeno pridobilo tudi status organizacije v javnem interesu.

Včasih se zdi, da temu ni tako, ker je bog dal pravično vsakemu najbolj pametno pamet in potem pride do konfliktov in zamer, ki jih poskušamo reševati z ljubeznijo in vztrajnostjo.

Se zgodi, da so nekateri prepričani, da je zgornja trditev laž, da vsak od nas misli le na svoje materialne in druge koristi. Da so naše lastnosti ( prostovoljstvo, odrekanje, borba za pravičen svet poln ljubezni) samo krinka, kako bi zapeljali ljudi, da bi verjeli in da bi se potem s tem pokvarjeni posamezniki okoristili. To je splošno prepričanje, da poštenih in ljubečih ljudi, ki bi v srcu mislili, skoraj ni – razen norcev, ki pa jih ne moreš jemati resno.

Zaradi tega pride do problemov in včasih hudih krivic, ki onemogočijo posameznika in skupnost.

Člani društva spoštujemo lasten narod, svojo zgodovino, simbole, praznike, ...  Na GEOSS-u s prireditvami to učimo in se trudimo dvigniti nivo samozavedanja. Sami smo zgled in varuhi teh vrednot. Vsak narod naj varuje svoje zaklade. Če nek narod izgine (npr. Maji) potem je za večno izgubljeno tudi njegovo znanje, ki bi nam gotovo velikokrat pomagalo pri osebnem razvoju in razumevanju sveta. Tako pa žalujemo, ker je nek narod izumrl in z njim skrivnosti za katere so imeli odgovor le oni.

Če čutiš, da so te vrednote in razvoj tudi tvoje poslanstvo, podpri Društvo GEOSS in skupaj z nami širi srčno odličnost in zavest naroda, ki ga pogosto ne spoštujemo dovolj in se raje priklanjamo »zlat'mu bogu«, ki se mu reče denar in lezemo v r.. drugim  narodom. Pravo in zdravo občudovanje drugih narodov  vodi skozi globoko in v sebi vseprisotno ter nikoli pozabljeno ljubezen do svojega naroda! Spoštujmo, občudujmo in prijateljujmo z drugimi narodi, vendar ne pozabimo najdragocenejšega v sebi, temeljnega dela svoje biti: svojega  naroda, svojega jezika, svoje kulture, zgodovine, simbolov in drugih vrednot naroda. Posebno Primorci, koroški Slovenci in izseljenci to dobro vedo – čutijo, ker je narodnost zapisana v genih in so zahteve po nenehnem prilagajanju vitalnih delov svoje narodnosti  drugemu narodu njihova stalna travma.

(Naj povem, da je v ta članek precej posegala tudi moja žena - Anka. Tokrat ji nisem nasprotoval, saj tudi sam čutim enako. Je že tako, da ima tudi norost kdaj svoje zadržke … Poleg tega pa ji je poverjena naloga, da je  Varuhinja poslanstva GEOSS-a. )

 Ko zapišem, da nas imam rad – to ni fraza. To resnično čutim - tudi ta trenutek! Tako to je – tudi tebe imam v mislih in srcu!

Zvonček Norček

 

Podnapis k sliki: Naš predsednik Dr. Danilo Türk je imel decembra leta 2009 na GEOSS-u  javni razgovor na temo državljanstva in domoljubja in še vedno se rad vrača na GEOSS – skupaj s svojo ženo. Takrat je nastala pričujoča knjiga, katere ovitek vidite na sliki in je zelo zgovoren: http://www.vace.si/Domoljubje.htm

Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) julij, 2020

 

     IZVORNA STRAN