januar 2020                                                            IZVORNA STRAN

EVERGREEN1 (ali prisiljen v članek)

Ker se je nabralo v zvezi s Situlo z Vač toliko dogodkov, sem komaj čakal na januar2, ko je navadno v Občanu objavljen članek o Situli z Vač, o naši najpomembnejši arheološki najdbi. Vemo, kako se pomen najdbe ocenjuje? Več, ko pove najdba o čim starejšem obdobju, več je vredna. Situla za zdaj (niti pod razno) nima niti sence od  konkurence.

Če pa verjamete le v avtoriteto – v strokovnjaka – dr., prof., znanstveni svetnik,  itd., potem pazljivo preberite tale najnovejši citat. To je prvi stavek članka v zadnji znanstveni reviji Argo (To je časopis slovenskih muzejev)  z naslovom ZGODBE O VAŠKI SITULI:

 »Vaška situla je najdragocenejsiin hkrati najbolj prepoznaven predmet, kar jih v svojih zbirkah hranijo slovenski muzeji«… Dr. Janez Dular.

Si upa kdo ugovarjati!?…………………………………………………………………………………………………. Ste videli? Ga ni!

Več lahko preberete na spletni strani tega članka - http://www.vace.si/evergreen.htm ali pa si v knjižnici sposodite revijo Argo in temeljito proučite cel članek.  V članku je dr. Janez  Dular preklical lansko zablodo svojega kolega Dragana Božiča, objavljeno  v časopisu Delo,  o tem, da je bila situla z Vač najdena drugje in ne na mestu, kjer jo je v resnici našel Ivanov ded.

Če pa vas zanima duhovnost v zvezi s Situlo z Vač, pa si kupite zadnjih 6 št. mesečnika Misteriji, pa boste zvedeli, kaj o situli razmišlja Vladislav Stres. Morda vas bo Streslo! On pravi situli - vrč iz Vač.  Zame je bila situla vedno bolj podobna ajmerju – vedru, ne pa majolki – vrču; pa ne reče se iz Vač ampak je slovnično pravilno z Vač ( ker pač rečemo »na Vače« in ne »v Vače« in je torej predložna zveza »iz Vač« popolnoma napačna).

V Slovenskih novicah pa je bila lani polemika o risbi  plašča situle z Vač in letos  6. januarja spet in to seveda zaradi Vladislava Stresa.

V dodatku ob koncu romana Ivana Sivca    Obračun ob polni luni – pa je naša arheologinja,  dr. Vojka Cestnik, zelo strokovno, korektno, etnološko in preprosto (skratka – skoraj popolno) obrazložila  življenje v železni dobi    v času nastanka situle z Vač. Tako ima bralec romana možnost primerjati povest s takratnim načinom življenja.

Rad imam Vače    se vidi kajne!  Zvonček Norček

 V nedeljo, 2. 2. 2020 , ob 15.30, vas vabim na GEOSS, na počastitev Prešernovega praznika. Slavnostni govornik bo Ivan Sivec prejemnik Reda za zasluge, za izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest, priljubljen pisatelj, velik ljubitelj Prešerna in pisec prvega romana iz časa, ko je nastala situla z Vač (skratka LEGENDA) – lepo darilo, ki zavzema častno mesto na naših knjižnih policah   (slika spodaj) (saj smo vendar ponosni tržani - Vačani) .

knjižna polica1

1 EVERGREEN - Ker se stalno vsako leto pojavi enkrat ali večkrat kak članek, razstava, pohod, … o Situli z Vač

2 Zakaj ravno januar? Izdelal sem koledar z naslovom »Situla z Vač in dogodki na današnji dan«. Če pogledate 17. januar, ugotovite, da je bila na ta dan leta 1878, najdena – Situla z Vač.  Koledar lahko dobite pri meni, lahko pa ga tudi skopirate iz spletne strani http://www.vace.si/KOLEDAR2020.htm