Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)   september 2017                      IZVORNA STRAN

 

SKRIVNOST STARE FOTOGRAFIJE 2

( Prvi del je na http://www.vace.si/RAZGLEDNICE.htm )

Z Društvom žena in deklet Vače že od leta 2015 na Vaških dnevih skrbimo za identifikacijo starih fotografij http://www.vace.si/RAZGLEDNICE.htm. Sistem je preprost. Razstavimo do 10 starih fotografij in če kdo o kateri od njih kaj ve, zapišemo. Tako razkrijemo skrivnost stare fotografije. Marsikdo odkrije na njih svoje sorodnike  in si zaželi, da bi imel dragoceno fotografijo doma, da bi imel morda edini spomin na prababico…. Se je že zgodilo, da je to bila edina ohranjena podoba nekega človeka.

Na razstavi so vzbudile veliko zanimanje in obiskovalci so se zbirali ob slikah z vročimi debatami, ki jim ni bilo konca. Če vas zanima, kaj smo odkrili, kliknite na http://www.vace.si/slike2017.htm in fotografijo si lahko prenesete na svoj računalnik  s podnapisom vred. Najbolj skrivnostna, neverjetna fotografija je ta, ki jo vidite z letnico 1853.

 

Ali je to sploh mogoče? Takrat so fotografije šele izumljali. Orli z Vač pa so že fotografirani. To ni mogoče! Telovadna društva Orel so nastala šele v naslednjem stoletju. Ali smo Vačani spet 50 let pred časom (kar je itak običajno, sploh v času, ko so Litijo  še prepoznavali kot Litijo pri Vačah)? Ali nam zgodovina spet zakriva resnico o Orlih? Ali je na sredini naš najbolj zaslužen župnik Matevž Kristan, ki je takrat zgradil vaško cerkev, postavil najlepši božji grob na svetu, prestavil pokopališče stran od zidov cerkve na zdajšnje mesto? Njegove podobe pa nimamo. Mi smo detektivi. Vse bomo odkrili! Morda pa je vse le potegavščina.

Zato shranite fotografije in zapišite na zadnjo stran letnico in vsebino fotografije. Vaši vnuki bodo hvaležni, ko pride čas. Tako opremljena fotografija ima tudi zgodovinsko vrednost.

Uživajmo in radi se imejmo!  Zvonček Norček!