Vače Društvo GEOSS Družinsko gledališče Kolenc Facebook

Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) junij, 2013

 

IZVORNA STRAN

Pred kratkim sem srečal svojega nekdanjega učenca Marka Kotarja: »…Gospod profesor, ko bi vi vedeli, kako me zanima geologija! Doma imam celo zbirko fosilov in prehodil sem že velik del Slovenije. Pridite pogledat!« Seveda sem z veseljem obljubil obisk in pripomnil, da imamo v Domu Petra Svetika na Vačah kar dve geološki zbirki:

Zbirko kamnin in fosilov iz Slovenske geološke poti, ki jo je uredil dr. Stako Buser  in

Zbirko iz okolice Vač, ki jo ureja nekdanji študent dr. Buserja, dipl. ing. geologije Blaž Zarnik.

Nastopila je tišina in potem iz Markovih ust - vzdih začudenja:

 

»LE KJE JAZ ŽIVIM?«

 

»Če bi prebiral Norčka z Vač v Občanu, bi to že davno vedel,« sem odgovoril. Navdušeno sva si ogledala najprej njegovo zbirko (sl.1 in 1a') in takoj za tem še obe geološki zbirki v našem muzeju (sl.2 in sl.3). Marko je bil tako očaran, da je to povedal vsem svojim prijateljem, ki imajo enak hobi, češ, naj bo vsem jasno, kje je on, Marko, doma.  Obljubil je, da bo po svojih močeh (ker dela v firmi, ki opremlja muzeje) pomagal izboljšati in polepšati naš muzej.  Seznam tistih, ki so do danes s svojim delom ali kako drugače prispevali, da je muzej bogatejši, visi takoj pri vhodu in je vse daljši. Marku sem pojasnil, da dr. Buser ni uspel dokončati Slovenske geološke poti in naj se raje odpravi po njegovi poti in pomaga raziskati in dokončati njegovo delo in povabi k temu še svoje prijatelje. Marko je povabljen na sestanek Strokovnega centra, da bo predlagal in izdelal izboljšave, predvsem pa si želi spoznati ing. Blaža Zarnika, da bo delo usklajeno s stroko.

Če še koga zanimajo 20 mil. let stari zobje morskih psov z naše fosilne obale ali pa ruda, ki so jo kopali naši predniki v železni dobi pred 2500 leti ali fosili iz Dolžanove soteske ali … Pa naj pokliče na 01 8976 680, 041 896 632 ali pa pošlje mejl na jani.kolenc@siol.net, ali pa se kar oglasite pri nas v Družinskem gledališču – čez cesto (Vače 12), pa vam bomo z veseljem vse pokazali (če bomo doma – zato le prej pokličite)!

                      Zvonček Norček

 

P.S.: Nič se ni spremenilo. Še vedno nas imam rad in moja ljubezen še

narašča!

   

 

 

 

 

 

 

 

Proxy by Datajoy
Udaljenost