O ŽENSKI, KI JE ZGRADILA KRŠKO IN O MOŠKEM, KI JE TO ZAPISAL

 

O ženski si lahko preberete na spletni strani MMC RTVSLO.si . Če boste pa kliknili na čisto zadnji gumb na dnu strani in na njem piše Jernej Ravnikar, pa žal ne boste izvedeli veliko o njem ( Razen, če so že kaj dopolnili.). Zato sem se odločil, da na tem mestu zapišem zgodbo o moškem, katerega stota obletnica njegove smrti bo minila 11. decembra 2020. Položen je v grobnico na Žalah skupaj s svojo hčerko (sl.).

 

Rojen je bil v »vaški porodnišnici znamenitih Vačanov« (kjer sta bila rojena tudi škof. Matevž Ravnikar in skladatelj Anton Lajovic; Vače 10, Dom GEOSS – pri Gašperet), 18. avgusta 1856. Njegov ded in škof sta bila bratranca. Šolal se je s pomočjo štipendije iz sklada, ki ga je za ta namen ustvaril njegov sorodnik - prvi tržaško-koprski škof in oče slovenske proze - Matevž Ravnikar. Jernej je postal nadučitelj. Služboval je v Mokronogu, Komendi, v Litiji (1890-93), na Viču, v Krškem. Postal je poslanec v deželnem zboru (SLS), bil je zelo uspešen govornik (Njegov govor - 20. avgusta 1896 - o materialnem stanju učiteljev so objavili skoraj vsi takratni časopisi doma in v tujini:   Domoljub, Ljubljanski zvon, Učiteljski tovariš, Slovenski učitelj, Edinost, Slovenski narod, Kmetijske in rokodelske novice, Ljubljanski zvon, Domovina,  Dom in svet,  Slovenski list,  Mir, …).

                                                     IZVORNA STRAN

Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) november, 2020 

 Prevedel je temeljno pedagoško delo Didaktika - od Jana Amosa Komenskega, napisal je knjigo o svojem dobrotniku, škofu Matevžu Ravnikarju  in sodeloval  pri nastajanju knjige Krško in Krčani, v kateri se je ravno zaradi njegovega pisanja ohranila zgodovina Krškega in o ženski, ki je zgradila Krško. Krčani so leta 2004 izdali ponatis te knjige iz leta 1894.

Če koga zanima več, si lahko klikne te bližnjice: knjiga o škofu Ravnikarju.  Didaktiko si lahko sposodite v domoznanski knjižnici Družinskega gledališča Kolenc. Objavljen je tudi nekrolog in opisana je velika slovesnost, ki je potekala ob otvoritvi spominske plošče (13.jul. 1890), posvečene škofu Ravnikarju - na Domu GEOSS, …

Jernejevo fotografijo skupaj s Krčani, Slovenskim šolskim muzejem in Narodno in univerzitetno knjižnico še iščemo*. Biti učitelj in vzgajati mladino v ljubeče in miroljubne ljudi, je dragoceno poslanstvo!  To je torej še en za Slovence pomemben in dragocen mož - z Vač!

 

Rad nas imam, tudi če niste z Vač!                     Zvonček Norček             OPOMBE RAZMIŠLJANJA

· * Nič več je ne iščemo, ker jo je našla (11.11. 2020)  Mateja Ribarič, prof. zgod. in soc. iz Slovenskega šolskega muzeja in nas s tem podatkom osrečila. To se imenuje poslanstvo neke ustanove!  Hvala Mateja!

· G. Jernej Ravnikar je bil je zelo delaven in ugleden član Upravnega odbora Zaveze (zveze) slovenskih učiteljskih društev. Dr, Branko Šuštar pa je napisal lani znanstveni članek v revijo Kronika  o aktivnostih učiteljskih društev okoli leta 1900 in tam tudi objavil to fotografijo. Poiščite Jerneja na fotografiji!