KAKO DELAMO JOGURT IN KAJMAK
|
Polde pri večerni molži. Ročna
molža ima veliko prednosti. Mleko pride v sirarno »spočito«. Ker
Polde molze le dobrih 30 ovac, molzni stroj še počiva v kleti. |
|
Po pasteriziranju do |
|
Smetano previdno posnamemo
in odcedimo. |
|
Po odcejanju ostane
približno liter tekoče sladke smetane, iz katere naredimo »maskarpone«. Z njim se se
sladkamo doma. |
|
Preostali - gosti smetani
- se doda le sol in nastane…..«kajmak«. To je pridobitek
kajmaka iz približno |
|
Tako posneto mleko
previdno zlijemo nazaj v pasterizator. Ob segrevanju
na |
|
S »cepljenim« mlekom napolnimo
lončke. |
|
Sledi zorenje v komori, ki
ni nič drugega kot stara, odslužena hladilna skrinja s »kaloriferjem«.
Izbrana temperatura in čas zorenja sta majna
skrivnost dobrega jogurta. |