Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) marec 2015

  IZVORNA STRAN

 

 

SIMBOLI  SLOVENSTVA NA GEOSS-u

 

SLOVENCI LJUBIMO SVOJO DOMOVINO. GEOSS je srce, ki živi in širi to ljubezen. Zato na GEOSS-u potekajo programi za osnovne in srednje šole na to temo – kar poglejte v letošnji katalog, ko bo izšel. Naš jezik in kultura sta osnova, da lahko izražamo sebe. Zato je življenje v tujini največkrat nekaj, kar duši našo sproščenost in povzroča bolestno domotožje. Podobno velja za vsak narod. Zato naj žive vsi narodi, ki hrepene dočakat dan,…

Ne ni prav nič čudno, da se to dogaja ravno tu – pri nas.  Tu je središče našega srca in na GEOSS-u so postavljeni simboli naše države in slovenstva: lipa, grb, zastave, himna, … Lani pa se je ob Dnevu zastave(sl.1), po zaslugi prizadevnega predsednika društva Heraldica Slovenica - Jožeta Lajevca in kiparja Zlatka Rudolfa,  pridružil še knežji kamen.

Knežji kamen je simbol starodavne slovenske identitete, predvsemhttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif pa državnosti in predstavlja središče slovenskega demokratičnegahttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif obreda, ki je v svetovnem merilu brez primere. Na podlagihttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif slovenskega ustoličevanja (sl.2) se je utrdila in razvila pogodbena teorijahttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif o prenosu pravice vladanja z ljudstva na vladarja. In več kot tisoč let pozneje je tudi nahttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif podlagi poznavanja karantanskegahttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif ustoličevanja nastala ameriškahttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif ustava, ki jo ima ves svet za izrednohttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif napredno in demokratično glede nahttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif takratne čase. Slovenci smo žehttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif najmanj tisoč let pred njo ne samohttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif poznali teorijo o prenosu oblasti zhttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif ljudstva na vladarja, temveč smo johttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif dosledno tudi izvajali.http://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif Zato ta simbol pomeni utrjevanje slovenskega nacionalnegahttp://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif ponosa in dvig narodove identitete.http://www.ks-jarse-rodica.info/ks%20jarse-rodica_htm_files/0.gif 

Zato je knežji kamen na kovancu za 20 centov, zato je ta kamen v grbu in zastavi koroških Slovencev in ne bom našteval. Obstaja pa več srednjeveških zapisov, ki vsi potrjujejo, da je obred ustoličevanja potekal v slovenskem jeziku.

 

Rad nas imam in srečen sem, ker smo – Slovenci!  Zvonček Norček

 

Če ni prepozno:

Vas vabim na 6. arheološki pohod – Po poti velikega kneza z Vač, ki bo v nedeljo, 22. marca, ob 10. uri, na Vačah.  Štartnina je 10 € in za otroke do 10 let je pohod brezplačen. Več si lahko ogledate  na internetu.

Dan zastave bo pa v nedeljo, 12. aprila, ob 13.00 – več na internetu