Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  MAJ  2019                      IZVORNA STRAN

 

Ste se kdaj vprašali, kje so Vače?

TO SE IMENUJE – LOKACIJA!

 

Nahajajo se v raju okrog težišča naše države - GEOSS-a.  So zelo zgodovinski kraj: znan po Situli z Vač, po prvem Slovencu, ki je napisal tiskano knjigo, po prvem kranjskem romanopiscu, po najlepšem božjem  ….,  itd.

Ozemlje krajevne skupnosti Vače (skica je na: http://www.vace.si/ks-vace.htm ) meji na zahodu na Gorenjsko  (občino Moravče: krajevne skupnosti Peče in Dešen), na severu in vzhodu  pa na Zasavje (občino Zagorje: KS Mlinše-Kolovrat, KS Šentlambert in KS Tirna). Tu imajo že telefonske številke s predpono 03, kar je celjsko telefonsko okrožje in že diši po Štajercih.  Na jugovzhodu mejimo na KS Sava, ki je del občine Litija; na jugozahodu pa na KS Hotič.  Večji del naše občine se nahaja na nasprotnem, desnem bregu Save – to je pa že Dolenjska. Novomeščani pa trdijo, da je situla z Vač najsevernejši del dolenjskega Halštata. Morda smo pa Primorci, saj imamo fosilno morsko obalo. Skratka zmešnjava, ki pripada središčni  krajevni skupnosti Vače. To pa je LOKACIJA, kajne?

Šolski okoliš je zelo podoben ali enak površini KS Vače, čeprav so izjeme!

Lovsko upravljavsko območje Lovske družine Vače je na vzhodu brez Podbukovja, Široke Seti, Cirkuš in Boltije. S tem področjem upravljajo litijski lovci. Zato pa seže upravljavsko območje lovske družine Vače do Hotiča in do obrežja reke Save na jugu in na zahodu do Dešna in Gore pri Pečah in na severu do Kandrš.  Skica in zemljevid je na -  http://www.vace.si/lovci-vace.htm

Naši, moravški ( vaški )poštarji raznašajo pošto skoraj povsod v naši KS. Poleg tega pa raznašajo pošto še v Gori pri Pečah, Kandršah in Vidrgi. Zemljevid si poglejte na http://www.vace.si/posta-vace.htm. 

Fara Vače pa zavzema podobno in še večjo površino, kot pošta - http://www.vace.si/fara-vace.htm . Samo Vovše in Cvetež spadajo k Sv. Gori (Dekanija Litija).

Po mnenju SLS pa Vače ležijo med Jevnico in Kresnicami na desnem bregu Save – torej na Dolenjskem. Kar poglejte v oktobrskega Občana na strani 5 ali pa  tole sliko. To je zato, ker nas želi imeti naš župan čim bliže svojega doma, saj nas ima rad!

Tudi jaz imam vse rad! Zvonček Norček

 

Viri:

-         Atlas Slovenije 2005, ker označuje najpomembnejšo geodetsko točko - GEOSS, turistični zemljevidi naše občine pa tega navadno ne označujejo.

-         Mati mnogih Cerkva – Župnije ljubljanske nadškofije v sliki in besedi, Založba Družina d.o.o., 2012

-         www.piso.si – Zemljiška knjiga

-         www.zgs.si – Zavod za gozdove Slovenije