Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) junij, 2014

Poznati mora najpomembnejše stvari iz približno 40 knjig (http://www.vace.si/knjige-vace.htm), narediti mora izpit pri našem etnologu, geologu, arheologu, pedagogu (http://www.vace.si/zgodovinske-vace.htm). Temeljito pa mora seveda poznati naše znamenitosti tudi na terenu. Potem dobi po meri narejeno oblačilo, ki je bilo značilno za neko obdobje naše zgodovine in nauči se nekaj vlog za stand-up vodenje. 

 

Zdaj pa ne kličite mene, kot je to bilo prejšnjič, ko sem pisal o muzejih. Kdaj pa je bil norec odgovoren za svoja dejanja? Bodimo resni, saj nismo slovenska vlada! Kličite raje  odgovorno osebo, čeprav je pred 40 leti  le-ta naredila zelo neodgovorno dejanje (Vzela je norca za moža. Ampak takrat to še ni bilo tako zelo očitno.)

 

Navkljub vsemu NAS imam še zmeraj rad in uživajmo počitnice, če že drugih dni v letu ne znamo! 

                                                              Zvonec Norec

 

 

 

Na levi strani pa je primer tega članka iz Občana

 

  IZVORNA STRAN

 

 

TEGA ČLANKA RAJE NE BERITE,

 

da ne boste slabe volje in upam, da ga bo urednik skril v kakšen kot časopisa, kamor nihče ne pogleda s čim manjšimi črkami. Tudi fotografije ne bom dodal, da ne bom vzbujal pozornosti. Bili ste opozorjeni!

Lokalni turistični vodnik za območje Srca Slovenije je lahko tisti, ki je uspešno opravil 34 urni brezplačni tečaj (april 2012). Za območje posavskega hribovja pa je RCL tudi organiziral nekaj podobnega že davnega leta 2004-2006.

Vsi novi lokalni turistični vodniki zdaj lahko pridejo na našo fosilno obalo Panonskega morja in pokažejo, kje se nahajajo strašni zobje morskega psa - hexanchus griseus; ali pokažejo turistom, ki so na primer prišli iz Rogatca, kateri kamen na spomeniku rodoljubu na GEOSS-u je prinešen iz Loga pri Rogatcu; dokažejo na terenu, zakaj je Situla z Vač najpomembnejša arheološka najdba na Slovenskem; ponazorijo, kako se pere perilo na Udi (,če sploh vedo, kaj je Uda); pa še in še. Stavim, da ne zmorejo tega niti za eno samo zgornjo trditev. Si dam takoj nekaj odrezat.

Društvo GEOSS je za vodenje po našem območju pooblastilo Družinsko gledališče Kolenc. Naš vodnik mora opraviti najprej avdicijo, da vidimo, če ima sploh igralske potenciale, da lahko vodi.