Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija)

februar, 2014

 

IZVORNA STRAN

 

MALE MAŠKARE

 

Vse najboljše za god!

 

1. Pustni četrtek: Otroci na Vačah začnejo praznovati konec zime in svoj god že na pustni četrtek. Na Vačah pravimo temu pojavu – MALE MAŠKARE. Včasih so se za to priložnost v šoli naučili kakšno koledniško pesem in potem hodili od hiše do hiše po skupinah in spraševali, če imajo kaj za Pusta Hrusta. Temu prazniku je pogosto namenjen kulturni dan v šoli in vrtcu in otroci napolnijo trg pred cerkvijo – največkrat  v torek (sl.1).

 

2. Pustni petek je dan, ko zavijemo v neko gostilno ali kak drug javni prostor, kjer je organizirana maškarada.

 

3. V soboto gremo na karneval v Litijo. Včasih je bil karneval v nedeljo.

 

4. V nedeljo spet praznujemo v lokalih ali pa hodimo po hišah.

 

5. Ponedeljek je dan za počitek (nekaj tudi zaradi vinske utrujenosti ali mačka) pred viškom v torek. Najbolj vztrajne maškare pa se vseeno rade potikajo okoli hiš.

 

6. Torek je dan, ko je povsod polno maškar in prireditev. Na ta dan je bilo včasih (1950~1965) obsedeno stanje! Vaški karneval – povorka (sl.2) je štela tudi po 50 maškar! Na sliki spredaj je Matetova vprega s furmanom Tonetom in zapravljivčkom. Čurnov Andrej je bil vedno med glavnimi. Tudi Čurnova krava je vlekla svoj voz. Čurnov Tone s kahlo na glavi je bil pa voznik. Z Vač so odšli na Slivno, od tam nazaj,  skozi Vače v Potok (2 x 6km) in nazaj na Vače. To ni bila stalna proga. Zavili so še kam drugam.

 

7. V pepelnično sredo je bil dolg sprevod, ko so pokopavali Pusta. Naključni mimoidoči je bil čisto lahko prepričan, da gre za pravi pogreb zelo priljubljenega krajana (kot bi umrl TITO), saj so pogrebci tako zelo pretresljivo jokali, da bi se jih še kamen usmilil. Taki so pogrebci danes (sl 3).

 

Tudi letos bomo na karnevalu v Litiji, kjer smo bili v nekdanjih časih pogosto nagrajeni. Spet bomo spodobno proslavili naš in vaš praznik – vseh norcev God.

 

 Lepo mi je, če samo pomislim, kako zelo nas imam rad!   Zvonček Norček

 

HVALA VSEM, KI OHRANJAMO TRADICIJO!