Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  november 2018                      IZVORNA STRAN

 

 TO SE ŠE NI ZGODILO

Pa se bo! V nedeljo, 25. novembra 2018, ob 16.oo, v dvorani Podružnične osnovne šole na Vačah.  Prvič v zgodovini bo nek mladinski zbor (učenci, ki obiskujejo osnovno šolo in ob tem še glasbeno šolo) zapel samospev, ki ga je napisal prvi slovenski skladatelj klasične glasbe - Anton Lajovic. To se bo zgodilo ob 140-letnici njegovega rojstva.

Njegova rojstna hiša stoji nasproti vaške vage (ker so bile Vače pač najstarejši trg v Zasavju in so vago potrebovali, da so tehtali živino, itd.) in v njej je zdaj muzej. Na hiši sta dve plošči: prva je posvečena prvemu slovenskemu skladatelju klasične glasbe Antonu Lajovcu, druga pa prvemu tržaško-koprskemu škofu Matevžu Ravnikarju.  Na Klancu pr´ Klančari pa je živela Antonova nečakinja (poleg drugih otrok) z dvema punčkama Marinko in Franco. Anton je pogosto hodil tja na počitnice in skupaj z obema punčkama hodil na sprehode. Ko so stali pred njegovo rojstno hišo, jim je zaupal skrivnost.  Pri drugem oknu v nadstropju (v katerega je bila vzidana plošča Matevžu Ravnikarju)  sem privekal na svet (pred 140 leti). Mama je bila tu na obisku, med tem ko so še obnavljali svoj bodoči dom, kjer je zdaj pošta in Družinsko gledališče Kolenc. To mi Marinka, ki je zdaj v domu Tisje, večkrat pripoveduje. Napisala je tudi knjigo spominov z naslovom »Ogrlica spominov«, v kateri je napisala še več, kot sem vam zaupal. En izvod mi je podarila in jo lahko dobite pri meni – a jo (samo nerad) posodim – raje kopiram.  Ko smo Dom GEOSS obnavljali, smo spominske plošče zamenjali, da bo prava plošča na pravem mestu, tako kot je rekel Anton svojima punčkama.

V nedeljo pa se bomo videli na koncertu! To bo za pevovodkinjo in njene nove pevce še poseben izziv, saj se je šolsko leto šele začelo. Korajža velja! Naši gosti bodo: Mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane (Zlati v Zagorju) in dirigentka - Marta Sojar Voglar ( sl. ).

Kdor poje, zlo ne misli – pa tudi vsi ostali imamo ljubeče misli, saj se imamo radi, kajne!   Zvonček Norček

 

SPORED:

Klavirska spremljava zborovskih pesmi - Helena  Kosem Kotar.

1. Ave Maria ( D. Hamilton)

2. O Magnum Mysterium (I. Antognini) / Poleg klavirja še spremljava na čelu Eva Sojar Voglar

3. Shalom

4. Zacvela je roža (A. Lajovic)

5. Mesec v izbi (A. Lajovic)

6. Ptice (A. Makor)

7. Sanjarija (A. Lajovic)- klavir  /  Na klavirju: Ilonka Krivokapić

8. Na vrtu (ljudska)  / Poleg klavirja še čelo (Eva) in flavta Teja Sojar  Voglar. 

9. Cikasta krawa (ljudska)

10. Moja dežela ( J. Golob)

11. Pesem o upanju (Sinatra)

12. This Song (I. Antognini)

Bis: Sesere Eye ( ljudska Aborigini)