Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)   januar 2018                      IZVORNA STRAN

        MAVZOLEJ in mavzolejček  - SITULI

       140 let je 17. januarja 2018 – na sv. Antona dan - minilo, odkar je Pləzetov Janez s Klenka, na svetlo privlekel sv. posodo*.  Kot da bi vsi hoteli označiti to obletnico:

        

-         MAVZOLEJ: V Narodnem muzeju so na prvi zimski dan 2017 odprli nov del stalne razstave Železnodobne zgodbe s stičišča svetov. Situli z Vač je postavljeno pravo svetišče (sl.1). Predstavljena je tudi nova uradna risba plašča situle, ker je Staretovo sliko pač povozil čas – zdaj imamo neverjetne naprave, s pomočjo katerih je slika zdaj točnejša. Na napake prejšnje risbe plašča je opozoril Vladislav Stres, popravila pa jih je Ida Murgelj iz muzeja -http://stres.a.gape.org/vs/vizualizacija_um/virtualni_m_slovenstva/vrc_vace_vaska_situla.html .  Obsežen katalog stane samo 20 €.  Narejeno je bilo ogromno in kvalitetno delo in iskreno čestitam delavcem muzeja. Hvala vam – moje iskreno in globoko spoštovanje vašemu delu. Tudi muzej je bil poln obiskovalcev, kar potrjuje mojo prejšnjo trditev.

-         Mavzolejček: Skoraj istočasno pa so na pročelju Pləzetove domačije  odkrili staro  vdolbino – hišno kapelico - znamje, kjer je včasih domoval kipec Kristusa z dvema angelčkoma. Zdaj je v njej sv. posoda – situla – spominek, ki je delo naših rojakov Jožeta in Staneta Sevljaka (sl. 2).

V nedeljo, 4. februarja, ob 14. uri, pa vas vabim na GEOSS, da proslavimo kulturni praznik. Slavnostni govornik bo direktor JSKD Republike Slovenije, mag. MARKO REPNIK.

Več na: www.vace.si/mavzolej.htm

Rad nas imam! Zvonček Norček

* Leta 1878 je starinokop Janez Grilc izkopal znamenito situlo; uradno pa se je to zgodilo leta 1882. Mi verjamemo Pləzetom tako glede časa in kraja izkopa, čeprav nekateri »strokovnjaki« dokazujejo čudne stvari.  Tako so tudi za vaški vodnjak trdili, da prvotno ni imel pločevinaste strehe (obnovljen ima pokrov), kot tudi za rojstno hišo Matevža Ravnikarja in Antona Lajovca, da smo je morali obnoviti v secesijskem slogu; čeprav imamo fotografije njene stare fasade  – to nič ne pomaga. Oni imajo namreč diplomo in pooblastilo za zaščito dediščine – ti pa če hočeš, da boš dobil kakšen denar za obnovo, boš pač pristal na to neumnost, da stvar ne propade. Zgodovina bo pa zapisala resnico, ki jo Vačani poznamo.  Tudi na Ronkarjevih Dragah ni bilo nikoli nobenih izkopavanj, čeprav že dolgo trdijo, da so tam izkopali znamenito pasno spono. Bog je pravično vsakemu dal najbolj pametno pamet in dokazi so tako vidni, da jih res ni treba dodatno dokazovati.