Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) oktober, 2012                             IZVORNA STRAN

PRVA PRAVA NOGOMETNA ŽOGA

Ko je bil otrok, je, med vojno, skupaj z bratom Cirilom, kepal nemške vojake, ki so ga močno naribali, da je bil prepričan, da je z njim konec.

Ko je bil študent, je prinesel na Vače prvo pravo usnjeno nogometno žogo, projektiral je prvo smučarsko skakalnico v Martinčevem dolu in pri grmovšek na klancu. Bil je idol in vzor pravega športnika in svoje prijatelje na Vačah je učil, kako se igra pravi nogomet, kako se pravilno skače na smučeh. Bil je lep mladenič, ki je marsikaj vedel o športu. O vanj zaljubljenih deklicah raje ne bom govoril

Ko je doštudiral, je postal zelo znan arhitekt. Tako je na raznih natečajih (urbanistično arhitektonska ureditev, zazidalni načrti) dobil skupno kar 24 nagrad, med njimi je dosegel kar pet prvih mest. Njegova dela so: Regulacijski in ureditveni načrt za občino Moste, soseska Štepanjsko naselje, stanovanjsko naselje Kotlje pri Črni, za katero je dobil Plečnikovo nagrado, naselje Vlae v Skopju, zazidalni načrt v Medvodah, v Slovenj Gradcu, v Luciji pri Portorožu, itd. 

Letos 27. oktobra  bi bil star 80 let. Bo pa drugo leto, 15.junija, minilo že dvajset let, kar ga ni več med nami. Njegovo ime je Mirko Mrva (slika 1). V našem prenovljenem muzeju, v Domu Petra Svetika, ima svoje mesto med znamenitimi Vačani (slika 2).

Stanovalci Štepanjskega naselja  so lani obiskali zgodovinske Vače zaradi situle, zaradi GEOSSa, zaradi božjega groba, fosilne obale, … Potem so me nejeverno gledali, ko sem jim rekel, da imamo Vače in Štepanjsko naselje nekaj zelo pomembnega in skupnega. Peljal sem jih v prvo nadstropje našega muzeja in pokazal predstavitev njihovega arhitekta. Česa takega niso niti v sanjah pričakovali. Nekaterim so se začele rositi oči.

Osebno so ga poznali in z navdušenjem govorili o naselju in svojih stanovanjih. Še dodatno pa so bili presenečeni, ko so izvedeli, da jih je v gostilni Mrva z okusnim kosilom postregel njegov brat s svojo ženo in sinom. Postali smo prijatelji. To smo bili že prej, samo vedeli nismo.

Lepo bi bilo, če bi Vačani enkrat šli na izlet po poteh našega arhitekta Mirka. Pa bi šli malo na morje v Lucijo, pa v Ljubljano, na Litijsko cesto, malo v rojstno domačijo Prežihovega Voranca in bi si ogledali še naselje Kotlje in ….. S sabo bi povabili tudi njegova sinova Matjaža in Blaža  ter vdovo Stanko Mrva. Seveda pa bi prej stanovalcem povedali o svoji nameri, da prihajamo, da se oskrbijo.  To bo veselo!

 

Rad nas imam!  Zvonček Norček

 

Več na http://www.vace.si/mirko_mrva.htm

 

Njegova Stanka danes stanuje v Ljubljani in dela čudovite izdelke iz gline. Izdelala je tudi situlo z Vač (sl.3).