Iz objektivnih razlogov članek ni bil objavljen v septembru 2015, pač pa ga je možno prebrati samo na tej spletni strani.                IZVORNA STRAN

 

LOV NA NETOPIRJE


 

Preživeli smo konec sveta (ali začetek pouka, vrtca, službe). Zdaj čakamo na obljubljeni raj v naslednjih počitnicah. Vendar to ne velja za tiste, katerim je služba, pouk, itd. – poslanstvo, sreča. Ti smo komaj čakali, da končamo s počitkom, če smo ga sploh imeli in smo polni idej, kako naprej.

Na prvi vikend v juliju pa ni bilo samo gasilske veselice, temveč se je ravno v tistem času odvijal festival z naslovom Going up the country. Spet smo se zbrali mladi s podobnim okusom za glasbo in več dni uživali  v družbi drug z drugim. Spet nas je bilo okoli 150.  (Več na - www.vace.si/hipi.htm)

V avgustu pa ni bilo samo Vaškega dne, o katerem sem pisal nazadnje, temveč se  je en teden pred tem končal tudi Dijaški biološki tabor – Vače 2015. Dijaki, ki jih veseli biologija ali študij biologije, imajo vsako leto možnost udeležbe na takšnem taboru.  Tudi ponoči so lovili netopirje (sl.), tako da so (čeprav nehote) bližnje malo motili s svojo aktivnostjo. Najlepše se zahvaljujem gospodu župniku Ivanu Trnovcu, ki nam je z bivanjem v Andrejevem domu to omogočil. Na taboru je sodeloval tudi naš občan botanik prof. dr. Nejc Jogan. ( Več na - https://dijaskitabor.wordpress.com/ )

V soboto, 12. septembra, ob 14.00 se je pred pomnikom GEOSS zgodil Mednarodni dan prijateljstva v zavezništvu. Tokrat smo pohodniki prvič krenili iz Blagovice proti GEOSS-u. To je bil prvi množični mednarodni  pohod (Udeležili so se ga naši veliki prijatelji iz Gradca – Društvo Avstrijsko – Slovensko Prijateljstvo) na poti Vranovega leta. Brez marljivega prijatelja Marjana Juga, bi pohod težko realizirali. Torej smo krenili v tisto smer, po kateri so pred 71 leti pešačili pobegli zavezniški vojaki iz nemškega taborišča v Mariboru. Pri tem so jim pomagali domačini in partizanski vodniki. To je bil največji uspeli skupinski pobeg iz Tretjega Rajha v svobodo. 

Ta dan je bil posvečen piscu knjige Vranov let v svobodo, pokojnemu Ralphu Churchesu in naši veliki prijateljici, pokojni predsednici društva Avtsrijsko – Slovensko prijateljstvo mag. Ivanki Gruber.

O arheološkem pohodu, na katerem z gledališkimi utrinki živo doživljamo dogajanje v železni dobi in je vsako leto bolj obiskan - bo tokrat v nedeljo, 27. septembra 2015, pa tudi piše na drugem mestu v tem časopisu. Članek je napisala naša arheologinja dr. Vojka Cestnik, ki vzpodbuja in skrbi za vse, kar je v zvezi z arheologijo na Vačah. (Prispevek o pohodu je bil objavljen v informativni oddaji, na dan pohoda, na televiziji - Planet TV. )

                               Rad naju imam! Zvonček Norček

 

Komentar k fotografiji: V mraku, dokler se kaj vidi, je potrebno nastaviti   mreže za netopirje okoli vodne površine. (Fotografija je bila narejena pod kmetijo Zapece – Potok 4 pri rezervnem vodnem zajetju.)