Polje z besedilom: Objavljeno v Občanu, glasilu Občine Litija decembra 2015                                                         IZVORNA STRAN

 

 ŠKODLJIVOST OBJEMANJA

So ljudje, ki imajo razlog, da se ne objemajo prav radi. Nekatere je strah, ker začutijo v objemu drugega prijetne občutke, ki so lahko kar se da podobni tistim, ki jih imajo v objemu svojega partnerja. Takrat začutijo, kot da so grešili. Če se objamemo z osebo, ki je istega spola, kot smo sami in začutimo v objemu ljubezen, spet lahko pomislimo, da je nekaj narobe. Veliko je razlogov, da začutimo strah pred iskrenim dotikom. Prav gotovo pa nam objem zelo veliko pomeni, ko izražamo sožalje. Takrat ne pomislimo na greh. Takrat verjamemo, da je vsem hudo, ker smo izgubili ljubljeno osebo. Takrat verjamemo v iskrenost. Takrat vzorci te civilizacije najpogosteje nimajo moči.

V primeru, da je bilo vse v redu in da smo v objemu začutili, kako prehaja ljubezen (kot tresljaji, kot žarki v našo telo, …), da se naše dobro počutje dviga k blaženosti in da se tega nismo ustrašili, temveč hvaležno sprejeli; potem se v telesu sproščajo hormoni, ki nam dajo občutek sreče, varnosti, prijetnosti, … Vsi ti hormoni, ki so pri tem nastali, imajo svoja strokovna imena. Več o njih si lahko prebereta na: http://www.dr-flis.si/Kje_najti_sreco ali pa na kakšnem drugem mestu na internetu.

V primeru, da je objem komu neprijeten, ne smemo biti prizadeti. Takrat vemo, da ima ta oseba neke zadržke.  Takrat se izločajo hormoni, ki pa vplivajo na telo razdiralno. Takrat je objem škodljiv.

Čutiti ljubezen ne more biti greh! To prav gotovo ne more biti greh! Zato  brez vsakih zadržkov v meni vre: Rad nas imam!   Zvonček Norček