Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  julij  2019        IZVORNA STRAN

 

OBVEŠČANJE 2

Takoj ko sem začel brati junijskega a na spletu (še predno je prišel na dom v papirni obliki), sem spoznal , da sem izpustil najpomembnejšega obveščevalca v naši KS Vače. To je - se ve – mesečnik . Iz Občana sem zvedel, da smo kraj, ki ima dolgoletnega nepremagljivega svetovnega prvaka, o katerem še nisem pisal  - SRAMOTA moja. Iz a sem zvedel, da je naš krajan dobitnik Zlatega Jerebovega priznanja. Čestitam! (Nobenih imen, kar sami poglejte za nazaj, to Vas mora zanimati.) Zaradi a sem šel pogledat, če je res očiščen del stopnišča do Ude – vaškega perišča. Ste vedeli, da so dekleta z Vač slovele po lebdeči-lahkotni hoji? Kajti, če je vsak dan samo enkrat prehodila neskončno strmo stopnišče s polnim škafom vode na glavi, je zgledalo, kot da lebdi, kadar ga je snela; kot da bi gledal Labodje jezero. Med branjem a sem se prepričal, da znajo dobro pisati še drugi sokrajani (Brigita Plemenitaš, Danijela Indof, pa še kdo).

Obvestila o prireditvah itd. obstajajo še na mnogih specializiranih straneh. Prireditev je cela množica, vsako leto jih je več. Ne vem, kam pelje ta zmešnjava! Najbolje, da pogledate spletne strani tistih, ki neko prireditev organizirajo (npr. spletno stran KS Vače - http://www.ksvace.si) ali Facebook stran (npr. DŽD Vače https://www.facebook.com/dzdVace )

So prireditve, ki ne zahtevajo skoraj nobenega obveščanja – udeležba pa je enkratna: Koncert pevskega zbora – vsak pripelje svoje; materinski dan, kjer nastopajo šolski otroci – pridejo starši in babice - ponosni na svoje potomce in otroci bi zamerili svojim staršem njihovo odsotnost;  gasilska veselica – vsak s svojo družino in tovaršijo; krščanski obredi - posebno ob večjih praznikih; Praznik situl v Novem mestu, celo mesto je na ulici (sl.), ker domačini čutijo povezanost z domačim krajem,     Pri naštetih dogodkih igra glavno vlogo – nagon pripadnosti in pomembnosti. Če čutimo, da je prireditev del nečesa, čemur mi ne pripadamo, potem se nas ne tiče in se je izogibamo in prav hitro najdemo logičen razlog, zakaj nas ne bo.

Tudi na spletnih strani MojaObčina.si  je veliko obvestil, vendar se z našim občinskim glasilom , ne more primerjati nobena druga stvar, razen ene. To je oseben stik, ko se z vsakim posebej pogovoriš, mu pišeš, telefoniraš… in nikoli ne pozabiš povedati, da ga imaš rad ali uporabiš  kakšne druge ljubeče besede iskrenega spoštovanja in da ga zato vabiš. Pa tudi  je plod ljubezni tistih, ki ga delajo! In ta članek je plod ljubezni do nas vseh, tudi do tebe!    Sonček Norček

Zakaj sem dal slikico  namesto besedila: Ker ima občina Puconci, … glasilo z istim imenom, pa bi morda kdo mislil, da njih hvalim!