Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  JANUAR  2019                      IZVORNA STRAN

 

NAŠA NIKA PA POJE V OPERI!

Tako je vzkliknil  Petovčev  Janez s Cirkuš, ko je prišel k meni na pošto. Potem sem vse preveril in ugotovil, da ima Glasbena matica Ljubljana zelo ambiciozne programe.  Letos so prvič uprizorili (praizvedba) domačo otroško opero z naslovom »Všeč si mi« na temo o ubogih beguncih, ki v obupu in grozi iščejo svoj novi dom.  Decembra in januarja so jo izvajali za več kot 8000 učencev in dijakov v Cankarjevem domu. In katera deklica je bila glavna zvezda …(sl.1) naše gore list. Za več kar vprašajte strica Googla! Ali veste, kje so vadili? -V Lajovčevi dvorani, ki ima ime po Prešernovem nagrajencu za življenjsko delo (1954) in prvem skladatelju moderne - z Vač, ki je vodil Glasbeno matico pred drugo svetovno vojno.  V tej dvorani je tudi njegov doprsni kip.

Decembra in januarja je velik uspeh doživela organizacija, ki je najela Družinsko Gledališče Kolenc (izvedba, avtorstvo, režija, glasba …)  za otroško predstavo Elzino Kraljestvo. Dvorane v Koloseju in drugod so bile nabito polne in občinstvo navdušeno. (sl.2)

To so bili kulturni dogodki, ki so že minili, vendar se nam kulturni mesec šele bliža. Zato vas vabim v nedeljo 3. februarja ob 14.00 na  Slovenski kulturni praznik na GEOSS-u. Lepo in srčno bo (kuhanček).  Nastopil bo Grajski oktet iz Tuštanja, Mladinski pevski zbor POŠ Vače in naši v Prešerna zaljubljeni recitatorji.

Slavnostni govornik bo predsednik Borut Pahor, ki se bo ob tej priložnosti že drugič vpisal v zlato knjigo predsednikov.

Pa radi se imejmo – ni druge!  Zvonček Norček

Opombe:

Nastala je pomota: Ne bo nastopil pevski zbor naše šole, temveč recitatorji.

Poleg Nike je še nekaj uspešnih deklet z naše okolice, ki se umetniško udejstvujejo pri vrhunskih zborih in zasedbah: Maruša Kerenčič in sestra Andrejka Kerenčič, pa tudi Nikina sestra - Meta Trdin, pa še kdo…