Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) januarja, 2012                                                                                                          IZVORNA STRAN

 

Primorec - Oskar

 

S Primorsko imamo kar nekaj skupnih stvari: obalo (sl.1), torklo (kamniti okrogel podstavek pod situlo, je kamen, ki je včasih drobil olive sl. 2 in 3), kraški rob (sl. 4), situlo (Škocjan). Marsikateri Vačan pa si je zbral Primorko za ženo. (Morda pa je bilo obratno, kar ni pomembno.) Pa tudi letošnji slavnostni govornik na kulturnem prazniku na GEOSSu ( nedelja 5. 2. ob 13,30) bo Primorec  Boris Kobal.

 

Mednarodno priznan umetnik – tudi Primorec – svobodni oblikovalec Oskar Kogoj (sl.5) iz Mirna pri Novi Gorici pa trdi, da so Vače dobile ime po Bogu Vanu (Van ali Bhaga je bog vesolja). Drugi zlog  -če (od besede Vače) pa naj bi pomenil domovanje. Torej pomeni beseda Vače – dom boga vesolja*.  

 

 

Oskar pa je predvsem znan po Venetskem konju (sl. 6), ki je narejen po konju, upodobljenem na situli z Vač. Ta konj je prednik današnjih plemenitih lipicancev, ki so nastali s križanjem še s toplokrvnimi arabskimi in drugimi konji.  Beli konj ( Belin) je bil Venetom, našim prednikom, sveta žival – bog. Ker je lipicanec v mladosti črne barve, kasneje pa postane bel, je bil simbol preporoda, simbol razsvetljenja. Kip venetskega konja stoji na osrednjem trgu v Slovenj Gradcu, pred palačo OZN v Ženevi, v WTC v Ljubljani, v Nebugu v Rusiji ( Sanatorij za žrtve Černobila) in v svetem mestu Jeruzalemu. 

 

Oskar s svojo življenjsko družico pogosto obiskuje Indijo in ašram v Puttaparthiju - pa tudi rojen je bil 23. novembra kot Sai Baba. Ko je Sai Baba v svojem naročju imel kipec konja, je le-ta po posvetitvi postal za nekaj dekagramov težji.

 

Nazadnje sem se srečal s sliko venetskega konja – konja s situle - na vrečkah sladkorja za kavo, ki jih imajo v nekaterih gostilnah (sl.7), kot bi vsi vedeli, da  letos 17. prosinca mineva 130 let od najdbe najpomembnejšega arheološkega eksponata sploh - situle z Vač.

                                                                                      Zvonček Norček

 

Več o Oskarju Kogoju na : http://www.galerijaoskarkogoj-sp.si/

 

 

*Moje opombe:

·       Sem preveril po literaturi, da je Vač boginja govora (hinduizem). Morda pa so Vače dobile ime po njej, saj vemo, da je klepetulj že od nekdaj bilo tukaj veliko. Ta boginja je bila prvotno demon, vendar je kasneje prestopila na stran bogov in bogovi so premagali demone.  

·       Morda so zato Vače vas z gledališčem - kljub recesiji.

·       Morda v tem tiči vzrok, da se je v tem gledališču možno naučiti govorništva, česar pa – bojda – nikoli ne pozabiš.