Februar 2020                                                            IZVORNA STRAN

 

KO SE IMAŠ RAD … IN ČURNOVA ŠTALA*

Tako pač je! Stare zgradbe se rušijo in na njihovo mesto prihajajo trgovski centri ali nove hiše, bloki. Vse manj je starih kmečkih gospodarskih poslopij, ki pričajo o življenju naših prednikov, ki so vse za življenje znali pridelati doma, pa še za partizane in druge vojake je bilo potrebno poskrbeti v hudih časih. Ni več polnih hlevov, ni več odprtih gnojišč. Ni več njiv z zelenjavo. Naša štala in  njiva sta  postali trgovina.  Zjutraj nas ne budi petelinje petje, pač pa brnenje motorjev. 

čurnova štalaKer spoštujemo čase, ko smo bili samooskrbni – saj nas ne bi bilo, če naši predniki tega ne bi znali, smo se odločili, da bomo ohranili vsaj eno zgradbo, to je Čurnova štala (sl.). Vsaka hiša na Vačah je bila kmetija, vsaka hiša je imela štalo. Zdaj je le malo štal, pa še tiste so večinoma prazne.

Čurnova štala ima velik napušč, da so bili kmetje pri spravilu sena na suhem. Zraven napušča je stala vaška vaga. Tako so se pred dežjem lahko skrili tudi tisti, ki so na semanji dan čakali na tehtanje.

Avtomobili se ustavljajo in fotografijo staro štalo s podom, ker je to že redkost.

Da bi se vzljubili in sprejeli skozi svojo kulturno dediščino in da bi jo srčno delili skozi kulturni turizem, smo se  odločili, da jo bomo kupili in obnovili. Zunanjost bo ostala ,  notranjost pa  bo zastekljena in spremenjena v muzej predmetov, ki so jih naši predniki izdelovali, prodajali ali uporabljali za to, da so lahko preživeli.

Morda nam bo uspelo. Začeli smo z akcijo »Ko se imaš rad« To bo velika dobrodelna prireditev v Športni dvorani v Litiji. Predvidevamo 18. aprila. Več pa vam zaupam v naslednjem Občanu. Ali pa odtipkajte: http://druzinsko-gledalisce-kolenc.si/%CB%9Dko-se-imas-rad-%CB%9D/

Držite pesti in pridite!  Rad vas imam!  Zvonček Norček

* -  Štala je del gospodarskega poslopja kmetije, ki je imela domače ime Gašpere (Gašperetova štala). Domačija je na nasprotni strani ceste. V njej je zdaj muzej in v njej sta bila rojena dva znamenita Vačana škof Matevž Ravnikar in skladatelj Anton Lajovic. Kasneje je prišla kmetija v Čurnovo last.