Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) september, 2014

  IZVORNA STRAN

 

 

 

 

22. VAŠKI DAN TER PREŠE NA ŠIRŠEM OBMOČJU KS VAČE

 

Članice Društva žena in deklet Vače so se v nedeljo, 24. avgusta 2014, v sodelovanju z Gasilskim društvom Vače, Družinskim gledališčem Kolenc, Gledališčem GEOSS, Moškim pevskim zborom GEOSS, K.S. Vače, Športnim društvom Vače, Društvom za razvoj Slivne, vrtcem Sonček Vače in OŠ Vače, znova zelo uspešno predstavile na 22. Vaškem dnevu z naslovom »Če je dobra preša«, žeja opeša. Vreme ni bilo najbolj obetavno, bilo je precej značilno za Vaški dan, prireditev pa je bila že od dopoldanskih ur, predvsem pa popoldne - spet zelo dobro obiskana.

 

Letos so se članice Društva žena in deklet Vače lotile raziskovanja delčka kulturne dediščine, ki je eden od biserov naše arhitekturne dediščine: to so bile letos stiskalnice oz. preše. Pod okriljem Družinskega gledališča Kolenc je na ta dan izšla etnološka publikacija "Če je dobra preša, žeja opeša".

Publikacija je v celoti posvečena prešam, kolikor jih je še na območju KS Vače, predstavlja pa tudi njihovo vlogo in razširjenosti v preteklosti, tipe preš na našem območju in o njihovem trenutnem stanju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 22. Vaškem dnevu pa smo tako estetsko kot gurmansko občudovali tudi čudovito kulinarično razstavo, ki je bila odprta že od 9. ure dopoldne. Lahko smo občudovali in poskušali domače jedi, ki so bile na voljo. Učenci OŠ Vače so prispevali likovno predstavitev raznolikosti domačih preš, v dvorani OŠ Vače pa so imeli razstavo svojih risbic tudi otroci iz Vrtca Sonček. Svoja dela in veščine so na ta dan razstavljale in prikazovale tudi pridne in sposobne rokodelke s širšega območja Vač.

Uradni program je s kratkim nagovorom, v katerem je izrazila veselje in hvaležnost za uspešno sodelovanje tako z občino Litija kot z vsemi organizacijami in društvi v Krajevni skupnosti Vače, Zvezo kmetic Slovenije in dr. Vitom Hazlerjem - začela predsednica Društva žena in deklet Vače, Majda Rebolj. Nekaj pozdravnih besed sta prireditvi namenila tudi predsednik KS Vače Aleš Šinkovec in župan Občine Litija, Franci Rokavec. Oba sta pohvalila prizadevanja Društva žena in deklet Vače tako za ohranitev kulturne dediščine na Vačah kot za prijateljstvo in sodelovanje med organizacijami in društvi v krajevni skupnosti.

Otroci iz Vrtca Sonček so nam namreč v kulturnem programu, ki je sledil, s svojo recitacijo o hruški prisrčno pokazali, kaj sodi k preši.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čeprav so bile še počitnice, so nas s kratkim prizorom, kako je nastal vaški vodnjak, razveselili učenci POŠ Vače, ki so člani gledališke skupine Sove iz OŠ Gradec. Igrico so izvedli pod vodstvom mentorice, ge. Sande Krnc, za glasbeno spremljavo pri predstavi pa sta poskrbela harmonikarja Jan Mrva in Juš Dolničar, ki je čisto pred kratkim že pogumno nastopil tudi pri mladih talentih.

Z razstavo slik z motivi vaških preš so 22. Vaški dan oplemenitili tudi slikarji iz Litije, člani Društva Lila. Slikarsko Društvo Lila iz Litije s platni svojih članov prenaša navdušenost nad življenjem in kulturno dediščino, ki jo bomo tudi zaradi njihovega poslanstva bolj predano nosili v sebi. Nekaj svojih vtisov in razmišljanj ob 22. Vaškem dnevu je prisotnim namenila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije, ga. Irena Ule, ki delo Društva žena in deklet Vače – z navdušenostjo in zavzeto podporo spremlja že vrsto let.

Dr. Vito Hazler je v svojem nagovoru tudi letos izrazil mnenje, da se strokovna odličnost vseh sestavin Vaškega dne vse bolj krepi. Znova je tudi poudaril pomen ohranjanja kulturne dediščine na način, kot se ga lotevajo članice Društva žena in deklet Vače ter toplo priporočil v branje brošuro o prešah, ki je na ta dan izšla, da bomo do enega svojih biserov dediščine ohranili spoštljiv odnos in ljubezen, o njem pa tudi čim več znanja.

Umetniški del programa so dodali: z zanimivo pevsko točko, šolarki in na tem dnevu že veteranki, Meta in Nika Trdin, z lepo in prisrčno zapetimi pesmimi pa sta razveselila tudi glasbenica, gdč. Stina Strehar in Moški pevski zbor GEOSS, KUD Lipa Vače. 22. Vaški dan sta obiskali tudi Vaški klepetulji iz Družinskega gledališča Kolenc, ki sta poskusili povezati dobrote in zdrave nauke naših dedkov in babic z modo, ki naj nam jo vsiljuje nov čas. Ves dan je bilo poskrbljeno za odlično hrano, živahne melodije, ob katerih so se veseli plesalci vrteli do poznih ur, pa je izvajal ansambel Toneta Rusa. Velika ljubezen, vztrajnost in prizadevanje, ki so ga v pripravo – skupno s svojo predsednico Majdo Rebolj - vložile članice Društva žena in deklet Vače z vsemi, ki so sodelovali, je bil s tem najbolj poplačan. Iskrena hvala prav vsem, ki ste nam pomagali prirediti tako čudovit praznik Vač!

 

                                                               Anka Kolenc