November 2019                                                     IZVORNA STRAN

TRG, PRANGER IN POMEMBNI VAČANI

Vače so najstarejši trg v Zasavju (po mnenju Jožeta Zupančiča – publicista, učitelja, itd. iz Litije)!  Kaj pa to pomeni, da je neko naselje trg?  Šolarji me pa sprašujejo, kaj je tisti spomenik na vogalu naše hiše, na katerem so verige (sl.1)?

Trg je naselje, katerega  prebivalci imajo pisno dovoljenje  (cesarjevo listino),

- da smejo imeti na določene dneve v letu (npr.: nedelja po sv. Roku) velik sejem, kjer se trguje (kupuje in prodaja) – Temu se reče: LETNI SEJEM,

- da smejo imeti na določen dan v tednu (npr.: ob ponedeljkih) sejem. Temu se reče TEDENSKI SEJEM,

- da smejo izvoliti svojega sodnika z žezlom v roki, ki krivico kaznuje tudi tako, da priveže prestopnika na tisti steber z verigo, da je vsem ljudem na očeh in zasmeh.  Torej je takšen sramotilni steber lahko imel samo kraj - v cesarjevi listini zapisano, da je res trg.  Takemu sramotilnemu stebru pravimo PRANGER(sl.2), ki je zunanji znak, da je neko naselje trg,

- da smejo še več drugih stvari, ki so napisane na listini (npr. da smejo sprejeti kaznjence v svoj kraj, da jim ni potrebno pomagati pri lovu, kadar lovi  gospod z Lebeka, itd).

V Valvasorjevi - Slavi vojvodine Kranjske - je grafika trga Vače - edina, ki je predstavljena s prangerjem (sl.3). Prebivalci trga so se ponosno imenovali meščani – burgerji.  Danes si pa gospod, če si kmet in meščani se priseljujejo k nam - med kmete.

Vačani ne vemo, kam smo dali svoj pranger, če ne, bi ga nazaj postavili. Stal je približno tam, kjer je zdaj vodnjak.

Želimo si, da bi nazaj dobili naziv trg, saj imamo na leto kar dva sejma: Vaški dan - zadnjo nedeljo v avgustu in Andrejev sejem - v nedeljo po sv. Andreju. Ribničan pa ob nedeljah – pred, med in po maši - prodaja suho robo. Torej skoraj tako, kot bi imeli ob nedeljah tedenske sejme.

Pa nismo Vačani ponosni samo na trg, temveč tudi na znamenite Vačane. Nedelja,  24.11., bo posvečena prvemu skladatelju klasične glasbe v Sloveniji, Antonu Lajovcu in prvemu romanu sploh, ki se dogaja v času, ko so bile Vače eno glavnih mest Evrope, v železni dobi. Pa še naj bolj priljubljen pisatelj, Ivan Sivec, se vam bo podpisal v knjigo, ki jo bo na ta dan mogoče dobiti s popustom.

 Andrejev sejem se bo začel že pred  mašo - naslednjo nedeljo. To je le en dan po sv. Andreju - apostolu. Komaj čakam, da se bomo spet družili in pokazali drug drugemu, kako se imamo radi! Seveda smo vabljeni vsi na obe prireditvi!                                         Zvonček Norček