Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) maj  2015

14. RALLY GEOSS

 

Raje hodim peš ali jaham svojega Miška. Tako se na jeklene konjičke bolj slabo spoznam in gotovo se ne bom prijavil na rally, pa še kakšno neumnost lahko napišem. Na spletu sem poiskal glavnega krivca te in podobnih prireditev, g. Primoža Lemeža in mu poslal elektronsko pošto, s prošnjo, da mi kaj napiše o Rallyju GEOSS. Dobil sem popoln odgovor in ga vam posredujem:

»Zelo me veseli, da boste pisali o Rallyju Geoss. Peter Svetik je bil tudi moj dober prijatelj in Rally Geoss je nastal na njegovo pobudo. Bila sva namreč sodelavca in približno pred 20-timi leti sem se odločil, da bom organiziral turistični Rally, Peter pa je predlagal, da bi ga nekako povezali s Geossom. Seveda nisem imel nič proti in tako se je rodil drugi najstarejši ekološki Rally na Svetu. Daljšo tradicijo v prirejanju podobne prireditve imajo samo še v Monaku!

Tudi po Petrovi smrti sem se odločil, da bo ta Rally še naprej povezan z Gooss-om. Včasih smo redno štartali iz Geoss-a in se odpravili v kak drug konec Slovenije, zdaj pa Geoss obiščemo med potjo. Vedno nas prijazno sprejmejo in dobro pogostijo v gostilni Vrabec in tam morajo tekmovalci opraviti tudi s kakšno od nalog.

Letos bomo štartali iz Ljubljane, izpred mestne hiše, Rally Geoss pa bomo končali v središču Kranja, prav tako pred mestno hišo. Vmes pa bomo seveda obiskali Geoss, peljali se bomo mimo Kamnika, Logarske doline, čez Pavličevo sedlo in Jezersko in kot rečeno končali bomo v Kranju.

Bistveni namen tega Rallyja seveda ni tekmovanje; ampak druženje, promocija varne in strpne vožnje, ter ekologija. Tekmovalci morajo opraviti celo vrsto nalog: od spretnostnih in točnostnih voženj, pravilno morajo odgovoriti na zastavljena vprašanja iz poti, ves čas morajo paziti na porabo goriva, pokazati pa morajo tudi nekaj spretnosti, ki niso povezane z vožnjo.

Rally je vsako leto priljubljenejši, saj ga vsako leto obišče več tujcev. Letos pa pričakujemo okoli 50 posadk.

V priponki pa vam pošiljam še nekaj informacij o letošnjem rallyju!«

Primož Lemež je eden od ustanoviteljev društva S Rally, ki se z avtomobilskim športom profesionalno ukvarja že več kot 20 let. Aktiven je na vseh področjih avtomobilskega športa in sicer kot novinar, ustanovitelj pokalov, organizator in direktor dirk, organizator različnih prireditev, povezanih z avtomobilskim športom, promocijo ... Tudi sam uspešno tekmuje s sinom, v Monte Carlu in še kje. Se je pa odločil, da bo s prireditvijo na GEOSS-u nadaljeval v čast svojemu prijatelju, Petru Svetiku.

Med udeleženci – »tekmovalci« so predvsem Very Important People (VIP), kot so bili na primer do sedaj: Rado Mulej in Alenka Gotar, trener KK Union Olimpija, Sašo Filipovski, Jurij Tepeš, itd. Lahko bi našteval v nedogled novinarje, gospodarstvenike, umetnike,…, pa tu ni prostora.

Poleg te prireditve, pa so na GEOSSu  23. maja kar trije dogodki: dopoldne je prvi, torej Rally GEOSS, popoldne ob 15. uri, pa drugi, Revija upokojenskih pevskih zborov. Ves čas pa je v galeriji Gostilne Vrabec tudi razstava risb in slik slikarja Andreja Janže – Andija (otvoritev razstave je bila 16. maja ob 19.00).

 

Na startu leta 2010: Mirko Kaplja, Zoran in Peter Svetik

Rad nas imam!  Zvonček Norček

Za več informacij me lahko pokličete na 041 896 632!