Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija)

marec, 2014

 

IZVORNA STRAN

 

HOTIČANI STE VETERINARSKE FACE,

 

ker ste znani po doktorjih znanosti – univerzitetnih profesorjih, katerih stroka je VETERINA – predavatelji na Veterinarski fakulteti v Ljubljani:

doc. dr. Primož Klinc (1973 - ) – sicer Vačan ampak zdaj živi v Jesenjah in zna narediti tako, da se po želji rodi teliček ali pa telica  (sl.1),

dr. Janez Batis (1919 – 2002) – mikrobiolog - je doma s Konja(sl.2),

dr. Leo Rigler (1914 – 2001) – anatom - bi bil letos, 19. aprila, star 100 let(sl.3).

Ob 100-letnici bi se morda spodobilo, da bi s pomočjo vašega prijaznega župnika pobrskali po arhivu in pod vrhunsko umetnino – oljnato sliko, ki visi v župnijski cerkvi (sl.4), napisali, kaj in kdo je na njej in kdo je avtor ogromnega platna. Vem samo to, da je možakar v modri obleki dr. Leo Rigler in da za roko drži svojo ljubko hčer. Morda je v ozadju narisan tudi njegov oče, ki je bil učitelj v Hotiču, pa še drugi sorodniki so v velikonočni procesiji. Če bi Martin Brilej vse to vedel, o čemer zdaj pišem, bi bila knjiga Litijski obrazi še debelejša.

Vaša čudovita učiteljica Marta je pred leti skupaj z otroki naredila raziskavo o Hotiču in s tem iztrgala iz pozabe marsikatero skrivnost (http://splet-stari.fnm.uni-mb.si/mojaslo/predstavitve/predstavitve/hotic/ ).

Niste pa samo veterinarji; imate tudi glasbenike, slikarje, športnike, dobre gostilne, rejce konj, kmete, gasilce, …

Med vojno ste preko Save z rancami ilegalno vozili ljudi in vse, kar je bilo potrebno za upor proti okupatorju. Zato imate pri vstopu v vas z ljubljanske strani spomenik brodnikom(sl.5). Čeprav ste bili nekateri med seboj na smrt skregani, celo drugo svetovno vojno med vami ni prišlo do izdajstva.

Dragi Hotičani in okolišani ponosen sem, da na jugu mejimo z vami. Kapo dol! Moje iskreno spoštovanje in občudovanje! Četudi ne bi bili take face, kot ste, bi nas imel vseeno neskončno rad!  

                                                             Zvonček Norček