Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) november, 2012

 

IZVORNA STRAN

 

 

AJTIOLOŠKA  PRAVLJICA

 

 

Kot marsikdo, tudi jaz nisem vedel, kaj pomeni beseda ajtiološki. Zato sem prosil avtorja, naj mi posodi te pravljice, z izgovorom, da sem knjižni molj. Poslušal sem tudi pravljične minute, ki so vsak petek na ETV, nekaj minut pred dvajseto. Zdaj vem, da so to pravljice, ki so spletene iz resnice in domišljije avtorja in pripovedujejo o povsem določenem kraju. Te pravljice, ki jih je napisal Jože Sevljak (sl.1) so povezane z njegovim rojstnim krajem Vače in 19. novembra je minilo 70 let, ko še nihče ni vedel, kaj bo iz tega novorojenčka.

 

V našem muzeju, v Domu Petra Svetika, imamo poleg arheološke, geološke in drugih zbirk tudi kotiček (sl.2), ki je posvečen našemu Jožetu, ki nostalgično razmišlja o starih časih in noče in ne more pozabiti črnih oglarjev, drvarjev,… in raznih zgodb, ki jih je slišal v mladosti. Navadno še kaj doda, da je še bolj zanimivo.

 

Všeč so mu tudi stare hiše, kjer so te zgodbe doma. Tako rad pomaga pri obnovi lesene in z glino ometane najstarejše stare hiše na Vrtačah (sl.3) in je pogost gost pri Udamc, kjer je tudi hišica iz pravljice (sl 4).

 

 

Za tvoj rojstni dan ti želim, da bi se še velikokrat srečala in si povedala, da se imava rada! Zaradi tebe (sl.1) je svet lepši! Verjamem v pravljice kot ti, vse ostalo je itak iluzija.

                                                        Zvonček Norček

 

Več o njem je na internetu (Ne bo težko najti!), kjer je zelo obširno predstavljen! V litijski knjižnici imajo vsa njegova dela in celo DVD posnetke njegovih pripovedi na ETV, kjer pripoveduje svoje pravljice - tudi ajtiološke.

 

 

 

 

Vabim nas še na letni sejem (prediv dan ali Andrejev sejem) in čakal vas bo golaž ali pasulj iz kotla, kuhano vino in vse, kar znamo Vačani narediti, prodati in se zabavati (2. december 2012 ob 9.00 - 14.00 in še dlje).

 

 

Teden kasneje, 16.12. 2011, ob 14.00, v domu sv. Andreja, pa ste vabljeni na Glasbeni popoldan z Antonom Lajovcem, ki bo v celoti posvečen slovenskemu samospevu.

Več na: http://www.vace.si/sporedi vseh lajovicevih popoldnevov.htm