Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  oktober 2019        IZVORNA STRAN

3. BOJEVNIK

(Sl.1) se je rodil 7. oktobra 2019. Zdaj je torej star približno pol meseca. Vsi smo komaj čakali, da pride na svetlo. Nastopa v edinem železnodobnem romanu. Njegov naslov je Obračun ob polni luni. Srečni očka je naš priljubljeni pisatelj Ivan SIVEC.

Seveda to ni železna doba kar tako (2500 let nazaj). Dogaja se predvsem na Vačah: Na Spodnji in Zgornji Kroni, Slemškem, Gabeli. Karavane pa potujejo z našim BOJEVNIKOM vse do nordijskih držav – zaradi jantarja, trgovine s soljo, izdelkov iz železa, … Zelo napeto branje – polno presenečenj in preobratov. Seveda brez strastne ljubezni ne gre – zato še obstajamo. Ena od junakinj je Severnica (To je zvezda na nebu, ki nam kaže pravo smer.) – v njo sem se takoj zaljubil – pa ne okrog govorit!  Ko je bil roman še v surovem stanju – prvo branje, sem ga prebral v eni noči in tudi podnevi ob delu sem nadaljeval. Spati nisem mogel zaradi firbca – kaj bo. Roman je odličen in primeren za film. Potem bi videli še, kakšne hiše so gradili, kako jahajo brez sedla, s kakšnimi vozovi so se prevažali, kako so oblečeni in sploh kakšen je njihov videz, kako lovijo divje živali, pasejo domače živali, kakšne barve oči imajo, kako zgleda skitska puščica in kako neskončno lepa in pametna mora biti ljubica Bojevnika z Vač - Severnica.

Z Ivanom Sivcem imava nekaj skupnega: On je napisal že 157 knjig, jaz pa 157 kolumn od Norčka z Vač  (Ivan potrebuje več besed, da komu kaj dopove). Ravno letos, ko je pisal roman o BOJEVNIKU Z VAČ, je dobil najvišje državno priznanje ( Sl.2,  Red za zasluge za izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest.), ki mu ga je izročil naš  lepi predsednik Borut Pahor. Če pa to ni 156 x zasluženo priznanje, potem pa ne vem. ČESTITAMO – CAR si, Ivan! Radi te imamo in občudujemo te! Le kako je predsednik vse to vedel? - Bere!

Knjiga je zelo primerno darilo za rojstni dan, novo leto, god, obletnice … za vse tiste, ki so na kakršni koli način povezani z Vačami (delavci na začasnem delu v tujini; tisti, ki ste se odselili z Vač, pa zdaj živite nekje drugje; naši prijatelji, ki niste z Vač, pa bi tako spoznali naš dom, dom svojega prijatelja; nešteto priseljencev, ki ste se preselili k nam, ker vam je všeč naše okolje, klima ~500 m  nad morjem - megle in prijetni prebivalci; predvsem pa domorodci, da še bolje spoznamo svoj dom;  učitelji in vzgojitelji, ki vas gotovo zanima preteklost  zgodovinskega kraja, kjer trenutno uresničujete plemenito poslanstvo, se razdajate in vzgajate naše otroke – potomce bojevnikov z Vač; in vsi tisti, ki vas nisem naštel, ker je že zdaj seznam predolg;).

Knjigo lahko dobite (33,10€) kar na naši pošti ali na Andrejevem sejmu. Sem opazil na Facebooku, da nekateri že prijateljujete z Ivanom Sivcem.

V drugem delu knjige smo nekaj dopisali še domačini – bojevniki našega časa, da bo podoba bolj celovita.

Uživajmo v vsem, tudi v branju romana, saj je bil prvi kranjski romanopisec seveda Vačan - Franc baron Wützenstein z Ljubeka (1631 – 1677), situla pa najpomembnejša arheološka najdba.

 Rad nas imam vse, tudi tebe, ki si tega ne želiš!                                          Zvonček Norček

Mnenje bralke, upokojene učiteljice Danice Zupan iz Šentruperta

Prva predstavitev knjige z avtorjem  Ivanom Sivcem bo v nedeljo, 24. novembra 2019 – na Glasbenem popoldnevu z Antonom Lajovcem v dvorani Podružnične osnovne šole Vače, ob 15.00. Program: Glasbeni uvod, srečanje z Ivanom Sivcem, Glasbeni zaključek in družabni del - pogostitev. Vsi, ki si boste želeli avtorjev podpis v knjigi ali z njim spregovoriti, bo to prava priložnost. Več bo v naslednji kolumni o izvajalcih in lajovčevih skladbah.