-   Objavljeno v Občanu    - Glasilu občine Litija v oktobru 2016                  IZVORNA STRAN

 

Stalna slikarska razstava na Vačah, ki je odprta non-stop vse dni in noči, leto za letom!

GALERIJA NA PROSTEM

Nastajajo nove in nove podobe in galerija je iz leta v leto bogatejša. Eden tistih sem, ki občudujem slike na pročeljih hiš. Vsako jutro me skozi okno pozdravi sv. Martin z gosko iz sosednje hiše. Ko grem na dvorišče, zagledam pastirčka na paši na steni Amerikančeve štale, na gasilskem domu me prijazno pozdravi sv. Florjan, na poti v Zapece mi živa sveta družina s pravkar  obnovljene kapelice na Kleniku vlije optimizma in veselja do življenja (slika). (Hvala vsem, ki ste k temu pripomogli!) Meni je res zelo lepo! Zato sem se odločil, da poiščem slikarje, ki mi lepšajo življenje.

 

Franc Guček - Guči  je slikar, ki ni delal akademije pač pa je akademija njegovo sliko topolov proglasila za original, ki naj bi ga narisal Rihard Jakopič. Podobno, kot Avsenik, ki ni poznal not. Kaj čmo? GENIJI SE RODIMO, zato nam je šola .…. Na njegovih slikah so mi najbolj všeč nezmotljive linije kontrastnih barv in živost ljubečih figur, ki učinkujejo, kot bi bil med njimi.

Janez Kovač iz Izlak je žal že med pokojnimi. S svojimi stenskimi slikami je popestril predvsem Gasilni dom, Dom sv. Andreja, kapelico ob cerkvi … Če vas pa slučajno zanima, kdo vse je slikal in kakšne so te slike v barvah in na katerih hišah tu okoli imajo sliko na pročelju, ki izdaja dušo prebivalcev, potem odtipkajte: www/vace.si/procelja .

Kulturna dediščina je res povsod okoli nas. Je žlahtna, nekatere njene stvari so nam pa že v hudo  breme. Vabim Vas, da se mi pridružite na Prazniku kulturne dediščine, ki ga bo prvič organiziralo Društvo GEOSS 30. oktobra letos. Govor bo predvsem o nesnovni dediščini, o tisti, ki se ji radi nasmejimo in je čas, da se ob njej marsičesa znebimo. Na prireditvi nas bodo obiskale Šavrinke, Primorke, ki se tega dobro zavedajo.  Zato bom jaz zagotovo tam!

 

Rad nas imam!  Zvonček Norček