Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) januar 2016                                                                                       IZVORNA STRAN

 

TEST…

1.   Kje se nahaja najlepši del fosilne morske obale Panonskega morja?

2.   Kje v Sloveniji se nahaja najstarejši, najdragocenejši in najlepši križev pot (slike na platnu)?

3.   Kako se imenuje edina država na svetu, ki ima obeleženo težišče svoje države in na tem mestu zbrane simbole državnosti in naroda ob katerih se izvajajo domoljubni dogodki?

4.   Kdo je slovensko glasbo prvi dvignil na svetovni nivo in kje je bil rojen?

5.   Kako se imenuje kraj, ki ima v cerkvi najlepši božji grob?

6.   Kateri kraj je v Zasavju najstarejši trg?

7.   Kako se imenuje dika Narodnega muzeja? (Dika ali svetinja je najpomembnejša arheološka najdba na Slovenskem.)

8.   Kateri Slovenec je napisal prvo tiskano knjigo in kje je bil rojen?

9.   Kako se imenuje edini kraj na svetu, kjer ob turističnih znamenitostih doživimo zabavno (stand up) gledališko vodenje?

10.                    Kako se imenuje najštevilčnejši  skupinski uspeli pobeg zavezniških vojakov iz nemškega ujetništva v svobodo med drugo svetovno vojno?

Tisti, ki bo najbolj pravilno odgovoril na vsa vprašanja bo nagrajen z obiskom tega zgodovinskega kraja, ki je najpogosteje omenjen v pravilno odgovorjenem testu! (Lahko povabi tudi prijatelje ali podari svojo nagrado komerkoli, npr. svojemu priljubljenemu društvu.)

Odgovore pošljite na zvonimir.kolenc@guest.arnes.si  ali na DGK, Vače 12, 1252 VAČE.

Vabim pa vse na GEOSS v nedeljo 7. februarja ob 13.00 na tradicionalno 31. državno prireditev, posvečeno državnemu kulturnemu prazniku in našemu največjemu pesniku, Francetu Prešernu.  Slavnostni govornik bo Viktor Žakelj. Več o njem na http://www.gorenjci.si/osebe/%C5%BEakelj-viktor/731/, ker bi tu bilo zelo premalo prostora.

Z ljubeznijo!  Zvonček Norček