Gostilna Vrabec, 7. oktobra 2015, ob 13.15
Na delovnem kosilu, kjer smo med prehranjevanjem živo razpravljali o partizanski akciji ( in o okusnem kosilu) – pobeg zavezniških vojakov iz nemškega ujetništva, imenovan Vranov let v svobodo je sodelovalo 8 ljudi: jaz, Zvonček Norček, s prevajalko Nino Žurga, Avstralca David Churches s spremljevalko Desley in z vodičem Vidom Legradičem, partizan Vili Kos s soprogo Albinco ter njun zvesti spremljevalec, obramboslovec Jože Rozman. Po kosilu se je pridružila še moja žena Anka Kolenc, ki je ravno prišla iz gledališkega gostovanja, da je ob pomniku doživeto predstavila GEOSS in njegov mednarodni dan prijateljstva v zavezništvu, Vranov let v svobodo.
KOSILO JE BILO SESTAVLJENO IZ JEDI, KI SO ZNAČILNE ZA POSAMEZNE SLOVENSKE POKRAJINE:
HLADNA PREDJED (solata) je vsebovala značilne sestavine severovzhodne Slovenije - Prekmurje, Štajerska : radič, fižol, črna redkev – tanko naribana, bučno olje (z običajnimi začimbami: sol, česen, domač vinski kis). Vseskozi je bil na mizi doma pečeni kruh iz polbele moke, brez nekega značilnega okusa, s tem namenom, da smo lahko tudi s kruhom okušali posamezne okusne jedi.
GOBOVA JUHA – je bila narejena iz svežih raznovrstnih gob (črna trobenta je še poudarila okus po gobah) z nekaj česna, le namesto popra so bili dodani venčni listi ognjiča. Gobe so bile nabrane na Dolenjskem in tudi pripravljene na dolenjski način.
GLAVNA JED: Poleg običajnega pire krompirja, ki je imel podobno funkcijo kot kruh, je bila mesna jed saltimbocca. To je rezina ravno prav pečene teletine z rezino pršuta in listom žajblja, fiksirano z zobotrebcem, med pečenjem polito s sladkim vinom portovcem. Dodano je bilo še nekaj majhnih kock na olivnem olju v peči pečenih bučk z občutkom soljenih s poprhom pimenta. Ni težko ugotoviti, da smo se s to jedjo preselili na Primorsko.
SLADICA: S to jedjo smo se preselili na Koroško. V testo za rezance je bil ovit nadev, katerega večji del so sestavljale suhe slivnanske hruške, ki so letos obilno obrodile in bile posušene v sušilnici sadja. Jed se imenuje kvočevi nudəlni na avstrijskem Koroškem - na slovenskem Koroškem pa kločevi nudəlni, ki so bili po kuhanju zabeljeni z drobtinami.
Popili smo tri buteljke sivega pinota z Goriških Brd (Dolfo). Mirjam pa je skrbela, da kozarci niso bili prazni. Čestitke kuharju Srečku!
TAKO SMO Z JEDMI PREPOTOVALI CELO SLOVENIJO ! (Ker smo bili med hranjenjem zelo zaposleni s pogovorom, sem čisto pozabil, da bi vse lahko fotografiral, ker je bilo vse zelo obilno in lično pripravljeno. Tako boste morali vprašati strica Googla, pa vam bo z veseljem odgovoril in pokazal slike.)
CENA: 228,50 € z DDV. Vse je plačal Zvonček Norček, ker se ni prej z nikomer posvetoval in je samovoljno naročil kosilo za 8 oseb z eno samo željo: »Glej, Mirjam, da gosti ne bodo razočarani!«
Ti,
vrabec! Zvonček Norček
Slika je
nastala med kosilom in fotografiral nas je vodič, ki je vodil Avstralca po
Sloveniji - Vid Legradič: V ospredju sedita David Churches z družico Desley
(Des), zadaj od leve proti desni pa partizan Vili Kos z ženo Albinco, sledi
njun »sin«(ker sodeluje z njima in Vili je bil njegov mentor pri diplomski in
magistrski nalogi ter radi se imajo) obramboslovec Jože Rozman, prevajalka,
soseda in naša prijateljica Nina Žurga in Zvonimir Kolenc – Zvonček Norček –
skrajno desno.