Vače Društvo GEOSS Družinsko gledališče Kolenc Facebook

Zaradi pomanjkanja prostora v oktobru ni bilo objavljene kolumne. Pač pa so jo objavili v mesecu novembru 2013, v reviji občine Litija Občan

 

 

UČBENIK ZA ŽUPANA

IZVORNA STRAN

V ponedeljek, 7. oktobra, ob 18. uri je bila v Mariboru, na Slomškovem trgu, v galeriji ARS SACRA predstavitev te knjige (sl.).  Njen avtor je dr. Maksimiljan Fras. Knjigo je ocenil starosta dr. Stane Granda. V navdušenju jo je imenoval najpopolnejši učbenik za župane, ker je v njej opisan primer županovanja, pri katerem so člani različnih slovenskih strank prijateljevali, se družili v zidanicah in na počitnicah. Na politični in gospodarski sceni so sodelovali in sprejemali odločitve, ki so Maribor med obema vojnama, klub svetovni gospodarski krizi, dvignili na visoko gospodarsko in kulturno raven. Učbenik je prijetno branje in pomirja. Knjiga bo v januarju naslednje leto predstavljena tudi v litijski knjižnici. Njen naslov je: MARIBORSKI ŽUPAN DR. ALOJZIJ JUVAN IN NJEGOV ČAS. Ob zaključku predstavitve sem vse prisotne povabil v njegov rojstni kraj - na zgodovinske Vače - zibelko številnih znamenitih osebnosti. Ob preučevanju le-teh spoznamo, da so Vače zibelka prešernovskega mednarodnega prijateljstva, sodelovanja in srčne želje po sprejemanju različnosti – že od pamtiveka.

Srce mi je zaigralo. Med gledalci sem opazil dr. Aleša Mavra. On je eden od tistih desetih Slovencev, ki obvladajo srednjeveško latinščino.  Težko mu je, ker smo zamudili in zamočili 500-letnico prve tiskane knjige, ki jo je napisal Slovenec in Vačan, dekan in rektor na dunajski univerzi v času Leonarda da Vincija - Matija Hvale.  Predlagal je, da se zares zavzamemo in leta 2018, ob-500-letnici njegove smrti, zares prevedemo najbolj popularen učbenik za filozofijo: COMENTARII IN PARVULUM PHILOSOPHIAE NATURALIS, da popravimo to vseslovensko sramoto. Na koncu smo se po štajersko zapili in zapeli (Pili smo vino, ki se imenuje Falot), tako da sem zamudil zadnji vlak za Litijo.

 

V letu, ki se izteka, pa je bilo o Vačah še veliko napisanega; v nekaj primerih so knjige napisali tudi simpatizerji Vač. Opozoril bi samo še na knjigo, ki opisuje prvi napad zavezniških sil na ozemlje Tretjega Rajha (Se razume, to so bili Titovi partizani). Knjigo je napisal znameniti Litijan, geodet, ljubitelj GEOSSa, nekdanji partizan, Vili Kos. Naslov knjige je: POHOD XIV. PARTIZANSKE DIVIZIJE NA ŠTAJERSKO. Besedilo spremljajo natančne karte z vrisano potjo in fotografije zdajšnjih dni.

 

Obe knjigi ima na zalogi založnik, Družinsko gledališče Kolenc.

 

Več o knjigah v zvezi z Vačami na: http://www.vace.si/knjige-vace.htm

Bližajo se dolge zimske noči – čas za branje knjig. Če boste brali samo knjige, ki so v povezavi z Vačami, bo zima prekratka in še najmanj 10 naslednjih tudi.

 

Želim vam prijetno branje! Posebno gospodu županu, Franciju Rokavcu, saj je bil Dr. Alojzij Juvan član SLS!    Zvonček Norček   

Pripis: Obe knjigi bo mogoče dobiti na  stojnici Društva GEOSS in Družinskega gledališča Kolenc,   na Andrejevem sejmu, v nedeljo, 1. decembra , od 7.30 naprej, na trgu na Vačah, kjer zagotovo ne bom manjkal!

 

Proxy by Datajoy
Udaljenost