Objavljeno ni bilo v Občanu (glasilu občine Litija)  maj  2018,                     IZVORNA STRAN

ker sem na prošnjo Mira Bregarja odstopil prostor njegovemu zelo zabavnemu članku o KROŽIŠČU V HOTIČU – preberite ga!

 

VADIAN

vadianV večini enciklopedij piše, da obdobje renesanse in humanizma ni imelo svojega vrhovnega filozofa, tako kot je na primer imela upodabljajoča umetnost: Leonarda da Vincija, Michelangela Buonaurotija; literatura pa Petrarka, Boccaccia, Danteja - pa smo se zmotili:  TO OBDOBJE RENESANSE IN HUMANIZMA IMA SVOJEGA ZNAČILNEGA IN NAJBOLJ TEMELJNEGA FILOZOFA SVOJE DOBE, SKROMNEGA, PRIDNEGA, DISCIPLINIRANEGA, DOSLEDNEGA, DO KRAJA ODKRITEGA IN NAČELNEGA, NAJBOLJ RAZGLEDANEGA, RACIONALNEGA in  SISTEMATSKEGA  FILOZOFA. Imenuje se:  Matthias Qualle ex Watsch Carniolanus , kakor se je sam predstavil v svoji knjigi. V prevodu to pomeni: MATIJA HVALE Z VAČ – KRANJEC (ali Kranjski). Bolj jasno se tega ni dalo izraziti, ker so se na VSEH univerzah sporazumevali v latinščini.

Trdil je, da se telo giblje enakomerno in premo, če nanj ne deluje sila. Telo pade proti zemlji zaradi privlačnosti …, …. Čez več kot 100 let je Newton to tudi dokazal.

Zapisal je, da je vsaka trditev ničeva, če je ni možno dokazati s poskusom.  Bil je univerzitetni predavatelj (pa tudi dekan in rektor na dunajski univerzi pred več kot 500 leti). Tako misleče so takrat sežigali na grmadah. Takšna filozofija je vzrok za nesluten razvoj znanosti ali za blagostanje, v katerem živimo.

Bil je učitelj slavnega švicarskega filozofa Vadiana, ki ga v St. Gallenu (pri Bodenskem jezeru) skoraj po božje častijo. Imajo Vadianov inštitut, Vadianovo knjižnico, Vadianov muzej, … Mi, Slovenci, pa se Matije Hvaleta najbrž sramujemo (Še Hvaletove ulice nimamo.). Pozabili smo na 500-letnico izida njegove knjige (1513) - temeljnega  humanističnega dela. V vseh enciklopedijah  piše, da je Hvale umrl leta 1518. Letos bi torej od takrat minilo 500 let. Pa smo se spet zmotili. Povezal sem se s švicarskimi znanstveniki, ki raziskujejo Hvaletovega učenca Vadina in so mi napisali, da je Vadian zabeležil datum smrti svojega učitelja, ki je umrl 25. maja 1514 zaradi previsoke vročine; Vadian je bil takrat ob njem. (Niti eno leto po tistem, ko je izšla njegova znamenita knjiga, ki je doživela več izdaj – prva filozofska knjiga in verjetno tudi prva tiskana knjiga kakšnega Slovenca.) Ne bom nobene več rekel. Pa ne govorit na okrog, da se ne izve! Samo še najpomembnejše, da nas imam vse zelo rad, posebno sebe!

Pa veselo praznujmo 25. maj – Dan mladosti, tudi Titov rojstni dan. Iz zanesljivih virov (Max) sem izvedel, da se bo Tito z Jovanko na ta dan spet vozil po naši okolici. Pa spomnimo se še na Matijo Hvaleta, ki je umrl na ta dan pred 504-imi  leti! 

                                                                                               Zvonček Norček

Predlagam, da gremo na izlet v St. Gallen, pa bomo zvedeli še kaj pretresljivega o rojaku Matiji!