izvorna stran                                                                 NA VAČAH ŽE 16. VAŠKI DAN  (Občan, Litja, oktober 2008)

 

V nedeljo, 31. avgusta 2008, je bil na Vačah že 16. Vaški dan, ki ga je Društvo žena in deklet pod skrbnim in domiselnim vodstvom predsednice, Majde Rebolj, uspešno izpeljalo v zadnjem letošnjem počitniškem dnevu.

 

Dan  je bil tokrat namenjen spominom in ohranitvi dediščine, ki so jo še v črnih kuhinjah ustvarjale naše babice, zato smo ga tako tudi imenovali: »Kuhinja naših babic«. Na to temo so bile naravnane tudi številne dobrote,  ki so jih pripravile članice Društva žena in deklet Vače,  s katerimi smo se ves dan nepozabno sladkali:  z občudovanjem na razstavi in  okušanjem v živo -  ob vabljivih stojnicah s pecivom, kruhom in drugimi dobrotami  … in od  poldneva tudi z odlično obaro.

Otvoritev etnološko zanimive in zelo pestre kulinarične razstave je bila že zjutraj, razstavo pa so ob pridnih gospodinjah, ki so prikazovale izdelavo čudovitih ročnih del, dopolnjevali eksponati nekdanjih štedilnikov,  ki so zgovorno pripovedovali zgodbo razvoja bele kuhinje, ki se je razvijala in se razvija – veliko hitreje, kot se je nekoč črna. Predstavljena pa je bila tudi  črna kuhinja, ki je imela domala vse prepoznavne elemente, v katere je bil vpet kuharski vsakdan naših babic. Črno kuhinjo so izdelali domači lesarski umetniki s Slivne, pestro dogajanje ob otvoritvi pa sta spremljala: s harmoniko  Lidija Virant, z lajno pa Tomaž Smrkolj.

Nadaljevanje zanimivega dne je potekalo  za okroglo mizo, ki jo je organizirala Zveza kmetic Slovenije v sodelovanju z Društvom žena in deklet Vače. Prepletlo se je veliko konstruktivnih misli, ki smo jih s poglobljenim razumevanjem čvrsto  strnili okoli naslova: »Za druge bomo dobro skrbele le, če bomo skrbele tudi zase.«

Radovedna voditeljica Jana Sečkar je od krajanov, ki so občudovali razstavo, izvedela marsikaj zanimivega o nekdanjem življenju v kuhinji - od imen pripomočkov, ki jih marsikdo več ne pozna, do najrazličnejših šeg, ki so bile včasih zelo pomembne. Najbolj pa so te šege seveda oživele ob prizorih, ki so jih dopoldne v dvorani, popoldne pa na zunanjem odru, na uradnem delu,  na igrišču ob OŠ Vače, predstavili člani gledališča GEOSS: Silvo Klopčič, Helena Cvetežar, Janez Jurjevec in Vida Kristan, strnjenih pod naslovom »Ko pride k hiši ta mlada.«  Ta mlada, ki je bila iz bogate hiše, je imela dve levi roki in čez dan se je morala – ob bučnem smehu gledalcev – marsičesa naučiti. Nazadnje ji je celo uspelo nadrobiti žgance tako, kot je treba: »Kakor pes bolhe otresa …«

Na stojnicah pred šolo  so nekatera društva, skupaj s posamezniki,  predstavljala tudi svoje dejavnosti. Predstavljena je bila tudi  publikacija domače izdelave  »Kuhinja naših babic«, v kateri je etnologinja Anka Kolenc po terenskih zapiskih predstavila prehranske navade prebivalcev širšega območja Vač v začetku 20. stoletja. V publikaciji so  tudi dragoceni  recepti naših babic, ki jih zbrala predsednica Društva žena in deklet, Majda Rebolj.

Uradni del prireditve se je začel ob 14. uri, ko je goste pozdravila predsednica, gospa Majda Rebolj, nato pa so s svojimi vzpodbudnimi govori  prireditev podprli: župan Občine Litija, Franci Rokavec, podpredsednik Društva GEOSS, Jože Dernovšek in  predsednica Zveze kmetic Slovenije, ga.  Irena Ule.

Kljub počitnicam  je bil po zaslugi aktivnega kolektiva vrtca, ki ga vodi Vida Kristan, v nadaljevanju predstavljen tudi pester otroški program, v katerem so nastopili tudi šolarji. Tudi tu se nismo izneverili temi, ki je bila v središču pozornosti naših babic, saj so nam najmlajši pripravili pesmico o kruhu, šolarji pa so povedali  pravljico o tem, kako smo Slovenci dobili kruh. Kulturni program sta z glasbo obogatila Mešani pevski zbor GEOSS (KUD Lipa Vače) in Pevska skupina Klaski iz Izlak.

Višek prireditve je bila razglasitev rezultatov ocenjevanja za najlepše urejene domačije, o čemer je odločala posebna komisija. Priznanja so prejeli:

za  najlepše  ocvetličeno hišo: Vida Kristan, Ivica Novak in Nada Vrhovec,

za najbolj urejeno gospodarsko poslopje: Marija Lukač, Lojzka Juvan, Iva Šinkovec,

za najlepše urejeno vas pa je priznanje dobila  Široka Set.

Ob prisrčni družabnosti, ki je značilna za to prireditev,  se je druženje ob vedrih zvokih ansambla Golte nadaljevalo vse tja do 22. ure.

Res. S to zanimivo  etnološko prireditvijo »diha« ves kraj oz. področje KS Vače. Ne nazadnje so dokaz za to  številna darila za srečelov in sponzorji, ki jih  ob vsaki prireditvi – zaradi številčnosti - komaj uspejo popisati. Vsem prizadevnim članicam Društva žena in deklet Vače veljajo iskrene čestitke, z željo,  da bi bilo takšnih dogodkov čim več!

 

                                                                                             

                                                                                                                              Anka Kolenc