Vače Društvo GEOSS Družinsko gledališče Kolenc Facebook

Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) avgust 2016                                                                                       IZVORNA STRAN

 

Da mi slučajno kdo ne bo spet rekel, kdo pa je sploh ta,ta,…

EDUARD VEDERNJAK

 

 

Ker so nekje v Švici zaradi nevednosti Eduardovi prijatelji žalili Slovence, kako smo med drugo svetovno vojno samo čakali, da nas zavezniki osvobodijo, se je odločil, da bo našel dokaz, da temu ni tako.

S pomočjo kustodinje v Muzeju narodne osvoboditve Maribor  Mire Grašič sta naletela na avstralsko knjigo, ki jo bodo znali brati tudi tujci:  A Hundred Miles as the Crow Flies, by Ralph Churches. Več o knjigi na- http://www.vace.si/Vranov let.htm.  Knjiga je oda  preprostim slovenskim ljudem in partizanom, ki so v tem primeru pomagali preko sto  zavezniškim vojakom pri pobegu iz nemškega taborišča v Mariboru – v svobodo.  Eduard je bil tisti, ki nas je s pobegom seznanil, je pa tudi avtor markirane mednarodne spominske poti po območju, ki so ga takrat prehodili osvobojeni ujetniki. Na štirih ključnih območjih je navdušil tudi organizatorje, ki na svojem območju Vranovemu letu posvetijo tudi prireditev. Na GEOSS-u je avtorica prireditve Anka Kolenc in se le-ta imenuje – Mednarodni dan prijateljstva v zavezništvu na GEOSS-u, Vranov let v svobodo. Posvečena je Slovencem in našemu samozavedanju, pogumu, srčnosti in odličnosti.  Prireditve so avgusta in septembra: pri želežniški postaji Ožbalt, v Gornjem Gradu, na GEOSS-u, in na letališču Otok. Na Eduardovo pobudo je nastalo pred dvema letoma Društvo Vranov let. Pogosto se odpravi s svojo družico Vilmo na izlet in skupaj markirata del poti. Za svoje delo je dobil letos  najvišje  priznanje  in zahvalo Društva GEOSS, z lesenim kipcem GEOSS-a, z utemeljitvijo:

Eduard Vedernjak je s svojim projektom Vranov let, v katerega je povabil tudi Društvo GEOSS in Družinsko gledališče Kolenc, z nenehnim požrtvovalnim  raziskovanjem, načrtovanjem in oblikovanjem  rekreativnih oblik spominjanja, odprl nove vidike novejše zgodovine in mednarodne človeškosti, ki je bila v njej prisotna.  Dodal je svoj prispevek k temeljem srca Slovenije, ki utripajo z resnico in z ljubeznijo. Kot naš lanskoletni nagrajenec, Vili Kos, je tudi Eduard človek, ki svoje poslanstvo namenja mlajšim rodovom, saj je ob svojem delu tudi srčen vzgojitelj, ki se razdaja v  poštenem in klenem pričanju o eni najstrašnejših zmot v zgodovini človeštva, o drugi svetovni vojni.

Rad imam Eduarda in vse nas!   Zvonček Norček

Podnapis k sliki:  Markacija, ki nas bo spremljala na pohodu (http://www.pdrustvo-litija.si/) z Dolenjske čez Savo s čolni na prireditev na GEOSS-u 10. septembra ob 14. uri. Tudi markacija je Eduardovo delo.

 

 

 

 

Proxy by Datajoy
Udaljenost