Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija)  september 2018                      IZVORNA STRAN

 

 

NAJŠTEVILČNEJŠI USPELI POBEG ZAVEZNIŠKIH VOJAKOV IZ UJETNIŠTVA V SVOBODO MED DRUGO SVETOVNO VOJNO – SE IMENUJE

VRANOV LET

Tako pa se imenuje tudi društvo, ki ohranja spomin na ta pobeg in na druga podobna človekoljubna dejanja med drugo svetovno vojno, ki jih ni bilo malo in o katerih so napisane knjige - dnevniki, ki so jih iz hvaležnosti napisali  rešeni tuji vojaki, ki se čudijo neverjetnemu pogumu in dobrosrčnosti Slovencev. Zaradi nas, takšnih kot smo, pogumnih in dobrosrčnih, so preživeli vojno.

Njihovi potomci prihajajo v Slovenijo, se čudijo zeleni lepoti naše domovine in občudujejo nas, ki živimo v raju okoli GEOSS-a, na južni strani Alp do morja.

Zato v okviru Mednarodnega dne prijateljstva v zavezništvu na GEOSS-u, Vranov let v svobodo, ki ga je pred desetletjem zasnovala Anka Kolenc, poteka vsako leto v začetku septembra  prireditev, ki poglablja zavedanje o srčnosti, povezanosti neverjetnem pogumu naših prednikov, ki so bili pripravljeni tvegati svoja življenja, ko so na mednarodnem nivoju pomagali soljudem. Dogodek vsebuje pohod po poti Vranovega leta in kulturno prireditev. Dogodek organizirajo Društvo Vranov let, Društvo GEOSS, Zveza borcev Litija in Planinsko društvo Litija.

 

8. septembra smo tako spet odšli na pot: Sokoli iz Litije in naši prijatelji iz Rdečih revirjev (Zagorjani) in prehodili del poti (sl.1), ki so jo med vojno v največji tajnosti prehodili zavezniški vojaki in prispeli na GEOSS, kjer se je ravno začela proslava, posvečena Vranovemu letu. Prepevali smo partizanske pesmi in prebrali zapis o 79 rešenih vojnih ujetnikih, ki jih je čez Slovenijo na Hrvaško v letu 1943 prepeljal takrat  22-letni partizan Franc Miklavčič - Florijan. Slovenski prebivalci so tudi v tem primeru nudili svojo nesebično pomoč in tako pomagali pri reševanju ubežnikov.

 

Istočasno pa so v Metliki zaključili svoj prvi večdnevni pohod po markirani poti Vranovega leta štirje Avstralci, katerih vodja je bil Neil Churches (sl.2) – sin avtorja knjige o Vranovem letu. Šli so po legendarni poti, ki jo je med vojno prehodil tudi njegov oče( Vran). Čez Savo so jih prepeljale Vidre iz Litije.

Dragi heroji  in dobri ljudje ( to smo mi - tako pravijo tujci o nas v svojih knjigah – pa ne okrog govorit - se ne spodobi – saj veste – lastna hvala …)  rad nas imam!     Zvonček Norček

Za več - kar pokličite! 041 896 632 ali  01 8976 680, zvonimir.kolenc@guest.arnes.si