Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) marec, 2012                             IZVORNA STRAN

 

 

                                                              PISMO IZ AMERIKE:

 

 

     

»Spoštovano Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a!

 

V svojih pravnih raziskavah slovenskih simbolov, predvsem zgodovinsko priznanih slovenskih barv, (bela-modra-rdeče) zastopam tezo o dveh enakovrednih legitimnih možnostih za oblikovanje slovenske zastave. Poleg obstoječe, horizontalno razporejene slovenske zastave, namreč obstaja tudi legitimna možnost vertikalnega prikazovanja slovenskih barv, v formi slovenske tribarvnice.

Po ogledu spletnega posnetka ob Dnevu slovenske zastave 2011, sem z velikim presenečenjem in odobravanjem ugotovil, da je Vaše društvo svojo zastavo (z Vašo posebno insignijo) oblikovalo na podlagi legitimne slovenske tribarvnice (trobojnice), kar je, po mojem vedenju, eden izmed prvih takšnih primerov v praksi. Prosil bi vas, če mi lahko v raziskovalne namene posredujete grafično podobo (ali kakšno natančnejšo fotografijo) svoje društvene zastave in mi odpišete kaj več o njenem nastanku. 

 

Zelo se veselim Vašega odziva, Vas lepo pozdravljam in se Vam zahvaljujem za Vaš trud,               mag. Ryan Hartner«

 

     

 

 

Si lahko mislite, kako smo bili veseli pohvale pravega strokovnjaka člani društva GEOSS, saj sem pismo ponosno prebral na sestanku odbora. Tudi vam bom zaupal odgovor.

Na moj (slika na izvorni strani) predlog, naj bo insignija tloris pomnika, ki označuje GEOSS, je zastavo oblikoval ing. Avgust Stušek – Guc,  leta 2004 (sl. 1, član odbora GEOSS odkar le-ta obstoja). Strokovnjak za heraldiko in veksilologijo ing. Valt Jurečič (sl. 2 - več o njem na - www.heraldika.si/) pa je Gucev najboljši osnutek strokovno potrdil. To je pa rezultat naših prizadevanj – zastava GEOSS-a – sl. 3.

 

Mnenje in predlog mag. Ryana Hartnerja o slovenskih simbolih pa lahko preberete na: http://www.grboslovje.si/novice/article_2011_04_20_0002.php

Po njegovem je uradna slovenska zastava lahko tudi takšna sl. 4. Pa tudi bolj prepoznavni bi bili v svetu in težje bi nas zamenjevali z drugimi slovanskimi narodi.

 

Letos se bomo 8. aprila, ob 14.00 (Dan zastave, čeprav na Veliko noč )  na GEOSS-u poklonili našim nacionalnim in državnim simbolom. Pridite! Morda prideta tudi  Ryan in Valt, sem ju že povabil. Midva z Gucem bova gotovo prišla. Spet bo zelo pisano! Sl. 5.

 

            Rad nas imam!  Zvonček Norček