Objavljeno v Občanu (Glasilo občine Litija) april, 2013

 

IZVORNA STRAN

ZGODOVINSKE VAČE

Kot se za naj zgodovinski kraj v Sloveniji spodobi, imamo na Vačah št. 10 - v Domu Petra Svetika - MUZEJ (sl1).

Da je trditev naj zgodovinski kraj pravilna, je seveda, povsem nesporno:

Poleg številnih najdb iz železne dobe je tu najdena dika1 Narodnega muzeja – Situla z Vač – najpomembnejša arheološka najdba.

V cerkvi je najstarejši križev pot v Sloveniji in

v prizidku cerkve - najlepši božji grob na svetu.

Da ne govorimo o GEOSS-u, fosilni morski obali, znamenitih Vačanih2

Naš prospekt je vaša osebna izkaznica in potni list, v katerem so upodobljene figure s situle. Bolj razširjenega in uporabnega »prospekta« nima nobena slovenska znamenitost.

Da bi bilo še naprej tako in še bolje, so v društvu GEOSS ravno v tem času ustanovili Strokovni center GEOSS (za arheologijo, etnologijo, geologijo, biologijo, ekologijo, pedagogiko, turizem,…) Nekateri strokovnjaki centra so spodaj navedeni.

   

 

V našem muzeju je:

- v pritličju arheološka zbirka, ki jo ureja arheologinja, dr. Vojka Cestnik,

- v prvem nadstropju je geološka zbirka, ki jo ureja geolog, dipl. ing. Blaž Zarnik,

-  in zbirka znamenitih Vačanov in zgodovina GEOSS-a, za katero skrbi in jo ureja   

   etnologinja in kulturna antropologinja ter prof. slovenščine, Anka Kolenc.

Muzej je odprt non-stop - po dogovoru, če pokličete Družinsko gledališče Kolenc na št. 01 8976 680 ali 041 895 852 ali 041 896 632 ali pa pišete na elektronski naslov jani.kolenc@siol.net ali pošljete navadno pismo na naslov - GEOSS, Vače 10, 1252 VAČE. Lahko pa kar pridete in pozvonite. Če bomo doma, ne bo problema in Vas bomo zelo veseli!3

 

Prijetno presenečenje pa je pripravila za 8. marec naša šola, P.Š. Vače. Poleg zelo obiskane prireditve so bile v prvem nadstropju razstavljene stare šolske kronike, stare listine s pečatom Marije Terezije, skrinja nezaupanja s tremi ključi, podpisane note Antona Lajovca, situla z Vač … (sl. 2). Zelo odgovorno so na dragocenosti med prireditvijo pazili in jih promovirali trije učenci. Aljaž je celo najvišje funkcionarje vljudno opozoril, da se v razstavnem prostoru pač ne je sendvičev.

 

Pridite, vidite!  Rad nas imam!                                     Zvonček Norček

 

 

Opombe:

 

1  DIKA NARODNEGA MUZEJA - Tako je situlo imenoval nekdanji ravnatelj Narodnega muzeja Jože Kastelic. Beseda pomeni: ponos, čast, slavo, odličnost – torej nekaj svetega in nad vse pomembnega – dragocenega.

Kako ovrednotimo neko arheološko najdbo. Zelooo preprosto. Starejša, ko je najdba in več ko pove, dragocenejša je. Koščena piščal iz Bab je gotovo starejša, toda pove samo, da so igrali na koščene piščali, pa niti ni sigurno, da je tisto res piščalka.

Situla je stara 2500 let, s svojimi podobami pa pove toliko, da je o življenju v tistem obdobju napisanih zelo veliko knjig, pa še nove nastajajo.

 

2 Letos septembra bo minilo 500 let prve tiskane knjige kakšnega Slovenca, ki jo je napisal Vačan – Dekan Dunajske univerze Matija Hvale.

 

3  Pri obnovi muzeja so prostovoljno sodelovali in še sodelujejo številni krajani!