SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – oktober  2007, številka 10, leto 9 

 

 

GLEDALIŠČE GEOSS – NAŠ TRIDESETLETNIK Z VAČ

 

Bilo je sončno, jesensko popoldne; daleč od ponorelega sveta – na samotni kmetiji Zapece, 1 km od zadnje hiše, v najbližjem naselju Potok. Na bregu so  se pasle ovce in zvončkljale  s svojimi zvončki, v stari kmečki hiši je  vroča kmečka peč ogrevala prostor, ki je še zmeraj dišal  po dedkovem tobaku in dimu iz počene peči . V stajici se je igrala nekaj mesecev stara Mojca.  Mladi očka in mamica sta pisala  priprave za pouk na OŠ Vače. Očka je bil  namreč tam zaposlen, mami pa je skrbela za otroka in gospodinjstvo.

Nenadoma je po vratih močno zaropotalo. Saj to ni mogoče!  Le malokdo je zašel v Zapece; tu in tam kakšen lovec  ali zaraščen pijanec iz vasi - na kozarček žganja ali nekaj litrov tokuca.

Res čudno.

Vstopila sta  dva mladeniča in mladenka. Pozdravili so  in želeli  govoriti z Zapečarjem,  z Zvonetom, učiteljem. Pojasnili so, da so prišli prosit, če bi novi učitelj lahko vodil njihovo mladinsko gledališko skupino.

Zvone je ponudbo prijazno, a odločno zavrnil:  »Saj sem vendar biolog . Rad imam naravo. Zato sem se preselil na samotno kmetijo - prav v sredino neokrnjene narave. Nimam pojma o gledališču.«

Trojica ga je nekaj časa pregovarjala, nato pa razočarano zapustila mlado družinico. Zvone je nadaljeval s pripravami, a ga je prekinil ženin jok: »Jaz bi pa tako rada vodila takšno skupino, pa me nihče ne prosi … «

 »Ja človek božji, zakaj pa tega nisi prej povedala?«

Zvone je hitro stekel za odhajajočo trojico, se spotaknil in skoraj padel in zavpil: »Vrnite se, našel sem Vam, kar iščete!«

Od takrat je minilo 30 let. Če vas zanima, kaj se je zgodilo v tem času, v razvoju našega gledališča pa še veliko prej,  se udeležite prireditev, s katerimi bomo obeležili 30-letnico svojega delovanja:

 

- v soboto, 10.11.2007, ob 19 00 bo v dvorani OŠ Vače Gledališče GEOSS pripravilo 40.  uprizoritev srednjeveške burke, ki jo je iz francoščine prevedel Niko Kuret:  JEZIČNI DOHTAR

 

- v soboto, 17.11.2007,  ob 19 00 bo premierno uprizorilo veseloigro v treh dejanjih:  PEG, SRČEK MOJ, ki jo je napisal John Hartley Manners (PEG O'MY HEART) in leta 1927 poslovenil O. Šest.   

 

- v soboto, 24.11.2007,  ob 19 00  bo slavnost ob 30-letnici Gledališča GEOSS  na Vačah, s posebnimi gosti, podelitvijo zahval in priznanj ter razstavo  starih gledaliških fotografij iz obdobja med obema vojnama do danes. To bo zabavno, ko bomo na starih povečanih in orumenelih fotografijah prepoznavali naše dedke, babice, …..

 

                                                                                              Norček Zvone, l.r.

 

Če pa kdo doma najde še kakšno staro fotografijo na to temo, naj jo, lepo prosim,  posodi, da jo prekopiramo in razstavimo (Zvone - GSM: 041/ 896 632)!

 

JEZIČNI DOHTAR (februar  2003): Prosim, da se osredotočite na osebo, ki Vam prijazno maha iz ozadja!