Objavljeno v Občanu (glasilu občine Litija) februar 2016                                                                                       IZVORNA STRAN

 

Kako se imenuje kraj, ki ima v cerkvi najlepši božji grob?

Tako se je glasilo eno od desetih vprašanj, ki sem jih zastavil v prejšnjem članku. Ta vprašanja so mi velik izziv! Ali so res Vače ta kraj?

Božji grob v prizidku cerkve sv. Andreja na Vačah je mozaik, ki je sestavljen iz kristalov brušenega stekla, ki so všiti v odprtine kartonskih kulis. Ko za kulisami prižgemo luči, zažarijo križ s prtom, dva vojaka v oklepih, različni okraski in kip ležečega Jezusa Kristusa v čudovitih barvah in žarkih, da obstanemo kot vkopani.  Začarani smo v mavričnih barvah, ko zasveti svetloba, ki proseva skozi barvne in prosojne kristale. Ali je kdo, ki ne bi ostrmel nad to lepoto?! Fotografija ne more niti približno nadomestiti občutkov, ki jih doživljamo, če si stvar v resnici ogledamo.

Poglejmo resnici v oči!

Firmo za izdelavo  steklenomozaičnih božjih grobov je leta 1846 v Novi Štifti pri Olomucu (Moravska - Češka) ustanovil Eduard Zbitek. Leta 1885 ga je nadomestil sin Emil. Manufaktura je delovala do prve svetovne vojne in izdelala preko 1000 grobov za potrebe dežel Avstro-Ogrske. Izdelek je dobil najvišja priznanja celo iz Vatikana.  Vojni, razsvetljava – oljenke, krhkost in občutljivost papirnatih kulis so pripomogli k temu, da jih je veliko večino uničil požar. Nekaj deset jih je še ostalo. Ponekod so pogorišče s kristali našli na podstrešju in spet obnovili žarečo lepoto. Kraji, ki se ponašajo s steklenimi mozaiki božjih grobov so npr.:  Češka( Kaplice, Olmütz, Mähren, Rožnov pod Radhoštěm, Velké Opatovice, Doudleby),  Nemčija ( Zusamzell, Iffeldorf, Darshofen, Rommelsried),   Avstrija (Mondsee, Drosendorf, Stronsdorf, Kettlasbrunn, Stanzach, Pettnau, Brixen), Hrvaška ( Klanjec, ), Slovenija (Vače, Ponikve nad Kanalom, Črnuče). En grob je v Vatikanu in en celo v Tuniziji. Obstoja pa celo strokovnjak iz Doudlebya, ki zbira podatke o grobovih - Jan Šimánek  (hsimanek@seznam.cz).  Potomci družine Zbitek so ponosni na svoje prednike in hodijo po Evropi in si ogledujejo svoje nekdanje izdelke. 

Odgovor na naslovno vprašanje: Naš božji grob na Vačah je, po moji raziskavi na internetu, najstarejši (1864). Je en redkih, ki se nahaja v temnem prostoru in zato se raznobarvni stekleni kristali najlepše svetijo. Je tudi večji od ostalih grobov in še nisem videl lepšega, čeprav sem videl te v Sloveniji. (Postavljeni so kar sredi cerkve v času pred Veliko nočjo.) Na Vačah si ga lahko po dogovoru ogledate kadar koli. Gotovo bom šel in si pogledal grobove po Evropi. Potem vam bom povedal še več! Gre kdo z mano?

Rad nas imam, pa pojdimo kdaj na izlet in si katerega oglejmo! Zvonček Norček

 

 

Več na: http://www.vace.si/bozjigrob.htm