SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – september  2007, številka 9, leto 9  

 

FRNAŽA IN KIHKO

Zdaj pa čisto resno: dejstvo je, da ima Kihko na Kleniku svoj vikend. Da ne poznate Kihka? Pa to je eden od bratov palčkov iz Sneguljčice! Saj veste, drugi so še: Godrnjavko, Glavko, Pikec, Zaspanko, Srečko in Sramežljivko. Kje imajo drugi palčki svoje vikende, še nismo raziskali. Kihkov vikend je frnaža ali sušilnica lanu. Turistom, ki hodijo tam mimo, vedno pojasni, kaj je lepo vedenje. Ker venomer kiha, nauči prav vse, ki tega ne vedo, da se reče "Na zdravje" (On odgovori: »Hvala«), ali »Buh pomagaj« (On odgovori: »Buh lonej«), ali »Kihnili ste« (On odgovori:«Hvala, ker ste opazili«).  Ob tem  pojasni in pokaže vso pridelavo in  predelavo lanu. Razloži delovanje sušilnice za lan, kako lan sejejo, kako ga populijo, kako ga pustijo gniti, sušijo, spremenijo v predivo, naredijo prejo in niti, ter nazadnje še blago. Kvaliteto prediva, preje in blaga lahko preizkusimo kar takoj -  vpričo Kihka. Ker bomo videli v lončku tudi živo rastlino - cvetoči lan, nam bo takoj jasno, zakaj Butalci upravičeno zamenjujejo njivo lanu z morjem. Poleg frnaže je lesen kip. To je terica s snopom lanu. Kihko vam lahko pojasni, zakaj ima terica med nogami zavezano krilo.

Ali ste vedeli, da so si po nekdanjih šegah lahko terice privoščile prav vse nagajivosti in  jim nihče  ni smel ničesar vrniti? No, kdo od vas pa  ve,  zakaj ne sejejo več lanu? Odgovor je zelo preprost: ker si danes ženske v svoji enakopravnosti tako ali tako lahko privoščijo vse in zato ni potrebno, da trejo lan.  Ne bom vam izdal vseh Kihkovih skrivnosti. Prav mogoče je, da vam jih bo zaupal kar sam!

Na sliki je Kihko, ko je bil še mlad. Na drugi sliki pa je Kihko s prijateljem, potem, ko je imel za sabo vsaj 400 nastopov – največ med vsemi liki v našem gledališču ( http://www.druzinsko-gledalisce-kolenc.si/ ).

                                                           Pa na zdravje Kihko:  tvoj Norček