OBČAN - Litija

Julij 2007

Št.7, leto 9

Držinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali

 

GEOSS – 25 svečk

 

Župan  Občine Litija, Jože Dernovšek, ki je bil na čelu Občine  pred 25 leti, je bil prepričan, da je  v litijski občini, v bližini Vač,  središče Slovenije. Ko se je pojavila prava priložnost, je dal pobudo za  meritve,  ki jih je opravil Marjan Jenko.  Le-te  so potrdile, da je na Slivni dejansko težišče Slovenije. Ob tem se je geodet Peter Svetik tako navdušil, da je izdelal projekt GEOSS.

 

1.           16. junija 1981 je bil sklican prvi sestanek.  Na sestanku je geodet Peter Svetik prišel na dan s celotnim projektom, ki so ga skupaj potem dopolnjevali. Dogovorili so se, da bodo v enem letu realizirali idejo o pomniku na težišču Slovenije. (Projekt je bil izdelan - informacija – genetski material pripravljen – skratka spočetje. Predvidena nosečnost enega leta pa se je podaljšala samo za 18 dni.

 

2.         Slavnostna otvoritev – rojstvo, ko je GEOSS pred 25 leti zagledal luč Slovenije, bil je lep, sončen dan, je pričakalo več kot 3000 ljudi, v nedeljo, 4. julija 1982, ob 9.00.

 

3.         14. septembra leta 1989 pa so se župani vseh slovenskih občin  poklonili pred pomnikom in tako simbolično izrazili odločitev, da bomo Slovenci sami gospodarili na svojem.

 

Ne boste verjeli. To,  kar so naredili župani,  in izbrali GEOSS  kot simbol za Slovenijo, Slovence in slovenstvo, so  naredili posamezniki, skupine, poročni pari, športniki, itd. že pred župani in to še počno.  Samo primer:

 

Nekoč sem postavljal platneno streho na GEOSS-u sredi noči - nekaj čez drugo uro. Čez dan pač ni bilo časa. Za naslednji dan, ko smo na GEOSS-u načrtovali pomembno prireditev, je bilo napovedano slabo vreme.

Pa se je na GEOSS-u ustavil star avto. Izstopili sta dve dekleti - študentki. »Kaj za vraga pa počneta tu sredi noči?« sem ju vprašal. Odgovorili sta, da gresta za dve leti študirat v Avstralijo in da sta se po končani zabavi (slovo od prijateljev),  prišli poslovit še od SLOVENIJE.  Rekli pa sta, da se čez dve leti spet srečamo, če bom takrat slučajno spet tu, na GEOSS-u.

Naučil sem ju čarovnijo ( http://www.vace.si/NOVO2007.htm ), pri kateri se izpolnijo vse želje in  jima zaželel srečno pot.

O potnih očeh, o občutkih treh slučajnih znancev sredi noči, sredi Slovenije, vam raje ne bom govoril.

                                                                                     Svoj in Vaš Norček

 

P.S.:

Kaj pravite, katerega od zgoraj navedenih datumov bodo naši svetniki izbrali za občinski praznik?

Kaj pravite, od koga je Jože Dernovšek že v šolskih klopeh izvedel, da bi v okolici Vač utegnilo biti težišče Slovenije?

 

Če koga zanima kaj več o zgodovini GEOSS-a, si lahko prebere knjigo: Peter Svetik, V srcu Slovenije, 2001; lahko pa obiščete tudi  naš  muzej – in si ogledate zbirko o nastanku GEOSS-a, ki je v Domu GEOSS na Vačah (tel.: 01 8976 095, GSM: 041/ 895 852).