SPLETNE STRANI:

 Družinsko gledališče Kolenc

 Vače

 Moj hobi – zbiranje sličic - Kraljestvo živali  

Objavljeno v Občanu – NOVICE IZ OBČINE LITIJA – februar  2010, številka 2, leto 12

 

Kdo vse se kiti z imenom GEOSS?

 

Najprej so bile Vače izhodiščna točka. Avtobus je pripeljal na Vače turiste pohodnike, ki so odšli navadno na Sveto goro. Ustavili so se v gostilni Turist (Bogataj) nasproti cerkve ali pri Mrvet (Basist), da so opravili nujne biološke potrebe in šluknili kakšen štamprle, v kolikor niso imeli šnopca s seboj v ruzaku.

Potem se je v osemdesetih letih župan Jože Dernovšek spomnil, kaj ga je učil njegov učitelj geografije Jože Župančič. Da je tu nekje okoli Vač geometrično središče – težišče Slovenije.

Šel je na Geodetski zavod, kjer so (Marjan Jenko) izračunali težišče države.

Oče GEOSSa, Peter Svetik, je naredil projekt GEOSS. Ustanovili so odbor. Obeležili s pomnikom (Marjan Božič) težišče Slovenije (seveda s sponzorji, ki so si upali takrat podpreti akcijo, ki ni bila pro-jugoslovansko naravnana).

Obeleženo točko so krstili – GEOSS.  Leta 2011 bo GEOSS star 30 let. Postal je lep simbol slovenstva (kdor pri tridesetih ni močan in lep, ne bo nikoli); središčna točka naše biti. Kako je lep, si lahko pogledate na virtualni sliki   http://www.burger.si/Geoss/seznam.html , še bolje, kar sami pridite pogledat in uživat! Lahko naročite gledališko vodenje pri Družinskem gledališču Kolenc, da se boste razvedrili, veliko naučili in globoko v sebi začutili navdušenost, da smo Slovenci.  Peter Svetik je napisal celo plejado knjig in ena se imenuje V srcu Slovenije. GEOSS je bil prvi otrok – srce Slovenije, ki je imel tako ime – GEOSS. Tudi drugi so začutili ljubezen in pripadnost, ki jo GEOSS seje na vse strani. Zato so ga začeli posnemati, kdo se bo še imenoval GEOSS in kdo bo še srce Slovenije, ter svoja imena zaščitili. GEOSS pa ni postal prevzeten.

Tako ima zdaj to lepo ime:

Radio v Litiji je Radio GEOSS.

Pevski zbor na Vačah se imenuje Moški pevski zbor GEOSS.

Krajevna gledališka skupina na Vačah se imenuje Gledališče GEOSS.

Konjenica iz Jesenj je dodala še GEOSS.

Ljudska univerza v Litiji je postala Izobraževalni center GEOSS.

Celo svetovna družba (možganski trust) - sistem sistemov, ki naj bi z informacijami in drugače zaščitila svet pred propadom Global Earth Observation System of Systems ima kratico GEOSS. Morda pa sem še koga namerno spregledal.

 

 

Morda bo moj naslednji hobi zbiranje emblemov, ki vsebujejo besedo GEOSS.

 

Kako je lep in nor ta svet!  Zvonček Norček